Embolizacija arterije maternice kao moderna metoda liječenja fibroida maternice kod žena

Lipom

Reproduktivna medicina smatra se osjetljivim pitanjem, jer je to važno u ženskom zdravlju. Često je u mogućnosti da rodi plod i roditi zdravu bebu ženska je sreća.

Stručnjaci koji se bave ovom problematikom, veliki profesionalci, normalno funkcioniranje reproduktivnih organa u budućnosti ovisi o njihovoj kvalifikaciji i iskustvu.

Reproduktivni sustav tijela često pati od upalnih procesa, koji mogu biti opsežni. Postotak raznih novotvorina, ne uvijek dobroćudnih, raste.

Primijećeno je da se fibroid maternice, koji se uspješno bori s embolizacijom maternične arterije, smatra uobičajenom bolešću..

Što je fibroidi maternice?

Ova dijagnoza znači prisutnost benigne nodularne neoplazme koja je lokalizirana u mišićnom tkivu maternice.

Veličina patologije može biti minimalna ili dostići nekoliko centimetara u promjeru.

Primjećuje se da se čvor sastoji od glatkih mišićnih vlakana i odlikuje ga nepravilna struktura.

Glavni znak da žena može imati fibroide smatra se pojavom krvarenja iz maternice. U donjem dijelu trbuha osjeća se neugodan pritisak, koji se pretvara u jaku bol.

Ponekad žene s poviješću mioma ne mogu začeti niti roditi dijete. U nekim slučajevima postoje problemi s funkcioniranjem mokraćnog mjehura.

Što je embolizacija arterije maternice??

Skraćenicom EMA podrazumijeva se kirurška nisko-traumatična tehnika koja vam omogućuje da isključite snagu na miom čvorovima.

S arterijskom embolizacijom začepljenje arterija dolazi umjetno. Nakon slične medicinske manipulacije dolazi do "isušivanja" nodularne neoplazme..

Nedavno je primijećena popularnost ove tehnike u ruskim klinikama. To doprinosi češćoj dijagnozi fibroida kod žena u rodnoj dobi..

Nažalost, zbog nedostatka informacija, postupak postupno dobiva glasine, dok većina njih nije u potpunosti uvjerljiva..

Postupno se pacijenti dijele na mišljenja, neki od njih nadaju se EMA-u i smatraju ovaj postupak jednim od najučinkovitijih u liječenju fibroida. No, postoje pesimisti koji smatraju da je hiper oko embolizacije nanovo osmišljen.

EMA zbog nekih ograničenja nije prikladna za sve bolesnike, stoga medicinska manipulacija ima svoje nedostatke. Iako, unatoč nizu kontraindikacija, ona ima puno više prednosti.

Stručnjaci vjeruju da je danas embolizacija arterija maternice najkvalitetnija alternativa operaciji. Štoviše, nakon EMA žene zadržavaju genitalni organ, a reproduktivna funkcija gotovo ne utječe..

Kada se primjenjuje metoda EMA?

Slučajevi kada je potrebno koristiti EMA:

 • Ako žena ubuduće treba trudnoću Budući da je premalo tehnika za održavanje reproduktivne funkcije, liječnici propisuju EMA.
 • Pod uvjetom da miomatozne novotvorine ne dosegnu volumen trudnoće u 12 tjedana.
 • Kada su popratne bolesti prisutne u obliku adenomioze ili endometrioze.
 • S relapsom bolesti, ako je nakon prethodnog uklanjanja miom počeo ponovo rasti.
 • Došlo je do brzog rasta neoplazme.
 • Jako krvarenje nakon porođaja.
 • Kada pacijent ima osobne kontraindikacije za anesteziju, imenovanje radikalne operacije.

Tko provodi EMA?

Embolizacija maternice moguća je samo u velikim kliničkim centrima. Tamo će kompetentni kirurzi koji su prošli dodatnu obuku moći riješiti osjetljiv problem. Važno je razumjeti da je potpuno nova usluga u velikoj potražnji, što znači da čekanje na red da dobije pomoć.

Kao što praksa pokazuje, u glavnim gradu klinike nema problema s medicinskim osobljem i opremom. Stoga je bolje otići tamo na operativni zahvat za liječenje fibroida maternice.

Sigurnost embolizacije

S EMA-om se smanjuju svi rizici komplikacija ili nenormalnih situacija. Nadležni stručnjak reći će pacijentu što očekuje i kako se ponašati kako bi se spriječio razvoj mogućih patologija. Tijekom operacije, liječnik neće morati napraviti rez, nema gubitka krvi. Nema štete i prijetnje za život i zdravlje žena.

Trening

Prije operacije se mora razjasniti dijagnoza pacijenta, potvrdom postojanja miomatoznih nodularnih neoplazmi započinje pripremni stadij.

Liječnik određuje lokalizaciju patološkog procesa, prirodu tumora i identificira moguću prisutnost patologija. Tek nakon toga propisana je terapijska terapija.

Pacijent bi trebao imati pri ruci rezultate ispitivanja, laboratorijske pretrage, podvrći se pregledu u ginekološkoj stolici pomoću posebnih alata.

Sve su potrebne mjere za prikupljanje anamneze i pojašnjenje stanja pacijenta.

Budući da se embolizacija vrši istog dana, pacijent bi trebao doći na kliniku na prazan želudac. Kosu treba potpuno ukloniti s područja bedara i prepona..

Metodologija

Operacija je zakazana bilo kojeg dana ciklusa, osim onih dana kada dolazi do menstruacije. Prije EMA-e ne možete jesti i piti, želudac bi trebao biti prazan. Nakon što pacijent uzme lijekove koje je propisao specijalista, šalje se u kiruršku jedinicu.

Faze embolizacije arterija maternice:

 • Punkcija krvnih žila. Obično se u tu svrhu uzima glavna arterija bedara. Liječnik sanitira navodno mjesto punkcije posebnim antiseptikom, nakon čega se uvodi uvodnik. Ovo je vrsta "rukava" izrađena od polimera, prilično elastična, što vam omogućuje da spasite arterijske zidove od oštećenja.
 • Angiogram. Nadalje, kateter se ubacuje u šupljinu "čahure" kroz koju počinju teći kontrastni pripravci. Sve manipulacije kontroliraju rendgenski uređaji, što će omogućiti pravovremeno otkrivanje nenormalne vaskularne regije.
 • Dolazak embolija. Kateter će nastaviti kretanje do glavne maternice arterije, gdje će se hraniti blokatori. Tvari će ući u šupljinu sve do trenutka kada se dogodi njihov obrnuti odljev.
 • Radnje će se duplicirati s drugom arterijom.
 • Nakon što je sve učinjeno, liječnik polako uklanja kateter i pomoćne instrumente. Nadalje se na mjesto operacije nanosi prešanje pod tlakom.

Kompetentni stručnjak, čak i u vrlo teškom slučaju, ne bi trebao potrošiti više od sat vremena na operaciju. Najčešće je dovoljno 30 minuta, ali sve ovisi o karakteristikama pacijenta, veličini neoplazme i kvalifikacijama liječnika.

Isprva će ženi biti dodijeljeni protuupalni lijekovi i blokatori boli. Pod uvjetom da nema krvarenja, zavoj za fiksaciju uklanja se sljedeći dan..

Rezultat od

Nakon uvođenja blokirajućeg lijeka može se primijetiti djelomično uništavanje nodularnih neoplazmi. Miomatska vlakna se mijenjaju u vezivno tkivo.

Nakon 12 mjeseci, maternica, pacijent doseže normalnu veličinu bez znakova patoloških promjena. Nakon par godina, žena može imati zdravo dijete.

Kada provodi EMA, pacijent neće imati komplikacija koje se mogu stvoriti nakon hormonske terapije ili radikalne operacije. Štoviše, patologije maternice su odsutne, njihova pojava može biti samo zbog individualnih karakteristika pacijenata.

Prema stručnjacima, embolizacija arterija maternice ima 3 glavne prednosti:

 • visoki terapeutski učinak;
 • niska invazivnost;
 • nema potrebe za potpunom anestezijom.
Angiogrami prije i nakon embolizacije arterija maternice

Moguće komplikacije nakon EMA-e

Unatoč činjenici da tijekom operacije postoji minimalna trauma, a ne postoji izlučivanje krvi, još uvijek postoje brojni nedostaci i komplikacije:

 • pojava hematoma u području ugradnje katetera;
 • nelagoda zbog mučnine i povraćanja;
 • hipertermička reakcija;
 • bol u maternici;
 • moguća pojava peritonitisa;
 • infekcija iznutra;
 • naknadni problemi s cirkulacijom maternice;
 • zbog stvaranja adhezija primjećuje se nekroza susjednog tkiva;
 • tromboembolija pluća.

Ne bojte se odmah jer su te komplikacije vjerojatnije rijetke nego normalne. Stoga EMA dobiva veliku popularnost na ginekološkom polju..

Neke su pacijentice prijavile da je nakon embolizacije pražnjenje tijekom menstruacije postalo oskudno. Neki su podnositelji zahtjeva imali ranu menopauzu.

Točan učinak EMA na žensku reproduktivnu funkciju nije u potpunosti proučen zbog novine postupka. No u većini slučajeva začeće se događa bez vidljivih problema, samo ležaj ne završava uvijek uspješno.

Rizik od recidiva fibroida

Prema službenim podacima, nakon embolizacije, ponovna pojava fibroida gotovo je nemoguća. Nadalje, miomatske nodularne formacije i dalje se mogu pojaviti ako EMA nije u potpunosti izvedena..

Na primjer, tijekom operacije kirurg nije mogao blokirati pristup dvije arterije, zbog individualnih karakteristika ili specifičnosti kateterizacije.

Plodnost

Medicinska zajednica nema izravnih dokaza da embolizacija uzrokuje probleme sa začećem ili gestacijom.

Oni mogu biti dostupni, ali teško je odgovoriti na krivnju EMA-e ili prisutnost patologija.

Nisu provedena opsežna ispitivanja u ovom području. Često nakon EMA-a trudnoća se brzo odvija i prolazi bez ikakvih komplikacija..

Kao što je praksa pokazala, ako žena planira imati dijete u budućnosti, a postoji alternativa embolizaciji, tada biraju drugu tehniku.

Govorimo o terapiji, koja će spasiti organe odgovorne za reproduktivnu komponentu. Na primjer, hormonska terapija, koja će omogućiti pacijentu da se potpuno oporavi nakon uzimanja kapsula.

Oporavak nakon postupka

Nekoliko tjedana nakon EMA-e, pacijentovo tijelo dobija na snazi. Ovih 14 dana nije potrebno u bolničkim uvjetima. Uz dobro zdravlje, pacijentu je omogućen povratak kući već sljedeći dan nakon operacije.

Postoperativno razdoblje:

 • Sljedećih 7 dana pridržavajte se kreveta i ne opterećujte se fizičkim radom.
 • Pokušajte ne propustiti uzimati lijekove koji ublažavaju bol. Štoviše, analgetici doprinose ne samo zaustavljanju upalnog procesa, već i odolijevaju povećanju ukupne tjelesne temperature.
 • S jakom upalom treba piti tečaj protuupalnih lijekova..

Da operacija nije izvedena uzalud i da je završila uspješno, pacijent treba slijediti preporuke:

 • Prvi tjedan nakon pražnjenja povećajte količinu apsorbirane tekućine. Pacijent treba piti dovoljno vode da se brže oporavi.
 • Odbijte uzimati lijekove koji utječu na sastav krvi i razrjeđivati ​​je. Ovi lijekovi uključuju Aspirin i slične lijekove..
 • Zabranjeno je kupati se, posjetiti saunu ili kupku, dugo sjediti ili ležati u kupaonici. Nekoliko dana nakon EMA, vruća para doprinosi razvoju komplikacija.
 • Narednih nekoliko tjedana pacijenti se trebaju odmarati. Također, moraju se suzdržati od seksualnih odnosa.
 • Ginekolozi ne odobravaju upotrebu sanitarnih tampona. Nakon embolizacije nekoliko mjeseci, općenito vrijedi zaboraviti na njih, samo jastučići bez raznih okusa.

Za i protiv EMA-e

Nijedna metoda ne može biti isključivo pozitivna, svugdje postoje nedostaci. Na primjer, glavnim nedostatkom liječenja može se smatrati njegov visoki trošak, jer si ne mogu svi priuštiti dodijeliti sličan iznos.

Također, oprema visoke klase može se pronaći samo u pojedinim medicinskim centrima. Naravno, u metropolitanskom području neće biti problema s tim, sve medicinske inovacije odmah stižu tamo. No, u odjelima ili regionalnim središtima jedva postoji slična usluga.

Zbog novosti operacije, još nekoliko stručnjaka osposobljeno je za provođenje medicinske manipulacije. Bez posebne obuke, ruskom će liječniku biti teško napraviti EMA bez grešaka.

EMA ima još jedan značajan nedostatak, dobivajući rendgensko zračenje tijekom manipulacije. U procesu operacije provodi se kontrola, u kojoj je pacijent zahvaćen rendgenom. Vrijedno je napomenuti da se oprema odlikuje modernim parametrima, doziranje je nevjerojatno malo i neće premašiti pokazatelje koji nastaju tijekom fluorografije.

Mnogima je neugodna činjenica da je uzorkovanje tkiva za biopsiju tijekom embolizacije nemoguće. No, angiografska dijagnoza omogućuje vam da malo izgladi ovu činjenicu..

Prednosti EMA:

 • Mala invazivnost i visoka sigurnost tehnike, liječnici nemaju potrebu za potpunom anestezijom.
 • Rizik od recidiva svodi se na minimum. Na primjer, nakon miometomije, polovica bolesnika opet formira kvržice u maloj zdjelici.
 • Instant rezultat. Pozitivna dinamika uočava se već sat vremena nakon embolizacije arterija maternice.
 • Kratki period boravka u bolnici. Nakon jednog dana, pacijentu se može dopustiti da ide kući, jer uz dobru toleranciju ne mora biti u bolnici.
 • Pod uvjetom da je pacijent bio angažiran kod visoko kvalificiranog stručnjaka, komplikacije ne bi trebale nastati. U usporedbi s drugim vrstama kirurških zahvata, ova je tehnika najsigurnija.
 • Nedvojbeni plus je što svi reproduktivni organi ostaju na svom mjestu. Štoviše, na reproduktivnu funkciju ne utječe i žena može zatrudnjeti za godinu dana i pripremiti se za porođaj.

EMA i trudnoća

Nakon embolizacije, žena lako može izdržati i nadati se rođenju zdravog djeteta. Prilikom primjene radikalnih metoda, lišena je ove šanse.

Liječnici vjeruju da je EMA spas za mlade pacijente koji nisu imali vremena imati potomstvo.

Arterijska embolizacija zadržava sposobnost razmnožavanja. Zbog toga, kad dijagnosticiraju fibroid, nadležni liječnici smatraju ovu manipulaciju poželjnijom histerektomije i miometomije.

Štoviše, prilikom uklanjanja miomatskih čvorova postoji rizik od adhezija koje su lokalizirane i na tijelu maternice i na samom organu. Kao rezultat toga, pacijent razvija neplodnost, koju se više ne može liječiti.

Važno je razumjeti da čak i kvalitetna operacija neće zaštititi pacijenticu od činjenice da se trudnoća može prekinuti u bilo kojem trenutku. Unatoč potpunoj obnovi funkcije rađanja djece, problemi s roditeljem mogu ostati. Pacijente kojima su uklonjeni čvorovi trebao bi promatrati liječnik kako bi poduzeo sve mjere za očuvanje fetusa.

Naknadno nakon 12 mjeseci EMA, nodularne formacije će se postupno smanjivati, maternica će poprimiti svoju normalnu veličinu. Opasno je zatrudnjeti tijekom ovog razdoblja, jer je proces oporavka nestabilan, a kontrakcije maternice će se stalno pojavljivati.

Protivnici metode

Medicinska zajednica podijeljena je u dva tabora koji međusobno pokušavaju dokazati svoje stajalište. Prema mnogim stručnjacima, ginekolozi ne žele prepoznati prednosti EMA-e zbog činjenice da nisu uključeni u ovaj postupak.

Nakon detaljnijeg pregleda statistike, postaje jasno da se većina kirurških operacija u ginekologiji provodi u vezi s fibroidima maternice.

Liječnici se koriste da se ovaj problem radikalno riješi tako što će organ potpuno ukloniti ili, u rijetkim slučajevima, amputirati čvorne formacije iz nje. Ako zajednica prepozna EMA kao najučinkovitiju tehniku, više od polovice pacijenata neće stići u ginekološku bolnicu.

Negativni trenutak embolizacije arterija maternice događa se iz još jednog dobrog razloga. Za postupak je potrebna najnovija i vrlo skupa oprema, većina klinika nema. Širom zemlje možete prebrojati dvadesetak klinika u kojima mogu provoditi visokokvalitetnu EMA (Moskva, Sankt Peterburg, Krasnodar, Jekaterinburg itd.)

Opet, ako ginekolog tijekom savjetovanja napiše uputnicu u jedan od vodećih centara, automatski će izgubiti većinu svojih pacijenata. Nezgodno je da trgovina svugdje vlada, pa čak i neki liječnici traže koristi u svojim odlukama.

Trošak postupka

Kolika je procedura?

Nisu svi spremni za činjenicu da ovo nije besplatna operacija. Obično je cijena usluge najmanje 100 000 rubalja, jer uključuje i vrijeme provedeno u bolnici nakon operacije.

Također, razlog visokih troškova leži u korištenju skupe opreme.

Štoviše, medicinska manipulacija smatra se novom, a mnogi liječnici nisu u mogućnosti poduzeti njezinu primjenu.

Štoviše, s epiduralnom anestezijom koriste se samo najnoviji lijekovi kako bi se pacijent spasio od nuspojava.

I naravno, trebali biste biti spremni na činjenicu da se mioma ne riješi u potpunosti, već samo zaustavlja njegov rast. Odnosno, EMA se ne može smatrati panaceom, u budućnosti će biti potrebno ponovno uložiti u liječenje kako bi se održalo zdravlje žena.

Recenzije

Povratne informacije o postupku EMA:

Ne postoji definitivan odgovor u pogledu preporučljivosti provođenja ovog određenog postupka, iako je metoda minimalno invazivna. Radikalna mjera smatra se najučinkovitijom, ali ne odgovara mlađim ženama koje se boje starosti i gubitka reproduktivne funkcije.

Nakon kvalitetne EMA, dame su potpuno obnovljene i zaborave na svoju dijagnozu zauvijek..

Centar za liječenje fiterioze maternice

Učinkovito liječenje fibroida maternice bilo koje veličine!

O miomi

Myoma je vrlo česta ginekološka bolest koja se javlja kod 30% žena. Često, ona postaje "slučajni nalaz" tijekom ultrazvučnog pregleda, kada se žena obraća ginekologu iz potpuno drugog razloga. Simptomi fibroida slični su manifestacijama mnogih drugih bolesti:

Glavni tretman fibroida maternice je kirurški, ali operacija je indicirana samo ako postoje simptomi bolesti ili brzi rast tumora. Prije svega, potrebno je isključiti prisutnost malignog procesa.

Metode liječenja

HYSTERORESECTOSCOPY

U prisutnosti teške menstruacije i intermenstrualnog krvarenja na pozadini fibroida maternice, u većini slučajeva provodi se histeroresektoskopija. Ova tehnika uključuje uvođenje posebne komore i petlje u materničnu šupljinu, koja siječe fibroid.

Nažalost, ponekad fibroidi djelomično prerastu u mišićni sloj. U takvim se slučajevima operacija provodi u dvije faze. Prvo se uklanja dio formacije, koji se nalazi u šupljini maternice, zatim se nakon nekog vremena dio fibroida iz mišićnog sloja degenerira u materničnu šupljinu, provodi ponovljena histeroresektoskopija..

MIOMECTOMY

Ako miom ne deformira materničnu šupljinu, ali se nalazi u mišiću ili izvan maternice, obično se izvodi laparoskopska operacija.

Ako se tijekom menopauze detektira fibroida, u pravilu se ne primjenjuje liječenje organa, maternica se u potpunosti uklanja zajedno s grlićem maternice, obično (ali ne uvijek) uz očuvanje jajnika.

Žene u mlađoj dobi podvrgavaju se mioktomiji. U većini slučajeva ove se operacije provode laparoskopskim pristupom, što vam omogućuje istodobno uklanjanje nekoliko čvorova na različitim mjestima maternice uz adekvatnu obnovu mišića maternice u šavovima. Tehnika vam omogućuje uklanjanje čvorova do 10 cm.

EMBOLIZACIJA PLOVILA

Jedna od metoda liječenja fibroida maternice je embolizacija žila koje se hrane fibroidima (embolizacija arterija maternice, ili EMA). Nažalost, ova tehnika nije prikladna za sve žene. Većina žena koje žele zadržati reproduktivnu funkciju ne preporučuju se, jer postoji rizik od disfunkcije jajnika. Stoga je embolizacija indicirana za žene sa specifičnim rasporedom miomatoloških čvorova koji već imaju djecu. Ne preporučuje se embolizacija arterija maternice ženama s višestrukim miomima (više od 5). Prema statistikama, ovaj postupak se provodi u 15% žena s dijagnozom fibroida maternice u prisutnosti simptoma. U ostalim slučajevima provodi se laparoskopija, histeroskopija ili kombinirani pristup operaciji..

KONZERVATIVNO TRETMAN

Specifičnoj kategoriji žena preporučuje se dinamičko praćenje ili hormonalni tretman za kontrolu rasta fibroida. Naročito tijekom razdoblja perimenopauze, jer s početkom menopauze miom može samostalno smanjiti veličinu do 50% i ne uzrokovati simptome. U takvim slučajevima preporučujemo hormonske zavojnice ili hormonske modulatore i redovite preglede. Lijekovi pomažu u smanjenju volumena fibroida i, ako je potrebno, dobra su priprema za operaciju u prisutnosti vrlo velikih čvorova.

OBNOVA NAKON POSLOVANJA

Miomi koji se vizualiziraju tijekom ultrazvučnog pregleda možda nisu jedini. Postoje i mali bijeli noduli koji nisu vidljivi na ultrazvuku i koji ne izazivaju simptome. Mogu početi rasti nakon mioktomije. U roku od godinu dana nakon mioktomije, vjerojatnost recidiva fibroida dostiže 50%. Jednom u 2-3 mjeseca pozivamo žene na naknadni pregled i ultrazvuk. Jedan ginekolog promatra pacijenta tijekom cijelog tretmana kako bi uočio dinamiku i zabilježio najmanje promjene za pravodoban početak liječenja.

Miomi maternice i trudnoća

Često reproduktolozi odbijaju potaknuti ovulaciju u bolesnika s velikim miomima kako ne bi izazvali porast obrazovanja. Međutim, u nekim slučajevima s malim fibroidima mogući su i IVF ciklusi.

Ako svjedočenje zahtijeva uklanjanje maternice ženi reproduktivne dobi, jajnike nikad ne uklanjamo. Nakon operacije pacijenti se obraćaju reproduktolozima i obavljaju punkciju jajnika kako bi dobili jajašca koja se nakon oplodnje prenose u šupljinu maternice surogat majke.

Nakon laparoskopske miometomije s prodorom u materničnu šupljinu, preporučujemo da ne zatrudnite godinu dana. Ako se maternična šupljina ne otvori tijekom miometomije, nakon šest mjeseci možete planirati trudnoću. Tehnika resektoskopije smanjuje razdoblje na 3-4 mjeseca.

Drugo mišljenje

Dijagnosticirano fibroidima maternice, propisano kirurško liječenje? Ne žurite s operacijom - potražite drugo mišljenje od nas. EMC je jedna od rijetkih klinika u Rusiji koja nudi sve vrste suvremenog liječenja fibroida maternice.

Savjetovanje u okviru programa "Drugo medicinsko mišljenje" provodi se prilikom pružanja medicinskih dokumenata druge zdravstvene ustanove koji potvrđuju potrebu planiranog kirurškog liječenja.

Popis dokumenata koji se trebaju dostaviti:

medicinski izvještaj, uključujući dijagnozu i preporuke za kirurško liječenje, od medicinske organizacije koja je utvrdila prisutnost bolesti.

ako je moguće, rezultati dijagnostičkih testova, uključujući laboratorijske testove, X-podatke, dešifriranje (snimanje na disk) CT, PET / CT, itd..

Embolizacija maternice, Metoda očuvanja organa za liječenje fibroida maternice

Gdje se vrši embolizacija arterija maternice i kolika je cijena EMA-e u Moskvi? U klinici "Medicamente" razrađene su sve moderne metode liječenja fibroida maternice - od konzervativnih do kirurških. Posebno se u praksi uspješno uvodi jedna od najnovijih metoda miomatske terapije, embolizacija arterija maternice. Liječnici u Queen's Surgery Center sve više liječe fibroide maternice s EMA-om

Zakažite sastanak na mreži

Embolizacija maternice (EMA) za maternični miom

Faze EMA

1. Pripremna faza. Kako je hospitalizacija?

Prijavite se za konzultaciju s ginekologom. Odredit će značajke fibroida maternice i individualno odabrati najučinkovitiju metodu liječenja u vašem slučaju..

Preporučite EMA? Tada je potrebna konzultacija s endovaskularnim kirurgom - liječnikom koji će obaviti EMA.

Prije toga, o svom problemu možete razgovarati s liječnicima telefonom besplatno. Ostavite zahtjev na mjestu, liječnik će vas kontaktirati u roku od 24 sata.

Nakon savjetovanja, dodijelit će vam se popis testova i pregleda koje možete polagati u našem Centru, poliklinici u mjestu prebivališta ili bilo kojem trgovačkom laboratoriju. To uključuje standardni bolnički kompleks, razmaze na floru i infekcije, zdjelični ultrazvuk. Pogledajte potpuni popis analiza. Predoperativni pregled je potreban kako bi se procijenilo točno zdravstveno stanje pacijenta, pojasnilo mjesto i parametri fibroida maternice. Nakon završetka svih pregleda, kirurg imenuje dan hospitalizacije.

Postupak embolizacije arterija maternice započinje tek nakon prolaska svih testova.

Embolizacija mioma maternice kod kraljice provodi se u bolnici jednog dana. Postupak provodi endovaskularni kirurg, specijalist iz područja vaskularne kirurgije, uz sudjelovanje anesteziologa. U pravilu se EMA obavlja na dan dolaska u kliniku.

Uoči postupka, nemojte jesti hranu navečer. Treba piti (čak i vodu) 6 sati prije postupka. Ako uzimate planirane lijekove, trebate provjeriti sa svojim liječnikom o njihovoj primjeni na dan EMA.

2. Anestezija

Preporučujemo EMA postupak pod općom anestezijom. Embolizacija maternice pod anestezijom sigurna je u bilo kojoj dobi!

Na vaš zahtjev, embolizacija se može provesti uz uporabu lokalne anestezije. Međutim, pokušajte li u ovom slučaju trezveno procijeniti možete li svoje prisustvo sigurno prenijeti na svoj vlastiti rad? Vidjet ćete medicinske instrumente i manipulacije, biti svjesni što se događa. Uz to, neki pacijenti kažu da pod lokalnom anestezijom još uvijek postoji osjećaj pečenja, osjećaj punoće, boli. Sve to može negativno utjecati na vaše psiho-emocionalno stanje. Može doći do uzbuđenja, pritisak može pasti, dobrobit se može pogoršati i mogu se pojaviti druga hitna stanja. Postupak će se morati odgoditi.

Kada koristi opću anesteziju, pacijent ne može ni na koji način ometati ili ometati kirurga, što mu omogućava da vrlo dobro, brzo i učinkovito provede postupak embolizacije..

Moderna anestezija koja se koristi u Medicinente kirurškom centru sigurna je i podnosi se gotovo u bilo kojoj dobi pacijenta. Štoviše, EMA je kratka (do 45 minuta) operacija, stoga anesteziolog koristi minimalnu dozu anestetika, što vam omogućuje da izađete iz anestezije relativno lako, bez nuspojava i komplikacija.

Raspravite o anesteziji u dogovoru sa svojim liječnikom i anesteziologom.

3. Angiografija

Provođenje dijagnostičkog angiografskog pregleda obvezno je prije terapijske manipulacije EMA-om. Angiografija je metoda kontrastnog rendgenskog pregleda krvnih žila. Kroz ovaj postupak liječnik može procijeniti mjesto i anatomiju žila, odrediti koje arterije hrane miom i u koju posudu treba ubaciti embolizat (poseban lijek, čije najmanje čestice začepljuju arterije koje hrane miomate).

EMA se nikada ne provodi bez prethodnog ispitivanja krvnih žila koje opskrbljuju maternicu!

Angiografija maternične arterije provodi se na dan operacije (u operacijskoj sali klinike Medicamente u Korolevu, opremljenoj angiografskim kompleksom) prije neposredne primjene embolizata. Treba znati - mučnina ilijalnih žila, loša opskrba krvlju miomatskih čvorova, kao i sumnja na maligne procese otkrivene tijekom angiografije, kontraindikacija su za daljnju embolizaciju fibroida maternice!

4. Izravno EMA

Pripravci za embolizaciju koje koristimo apsolutno su sigurni i ne izazivaju alergijske reakcije. Trajanje postupka embolizacije arterija maternice je u prosjeku 30-40 minuta. Nakon postupka, tlačni preljev se nanosi na bedro. Pacijentica je prebačena natrag u odjeljenje, gdje ostaje pod nadzorom liječnika i reanimatora (u većini slučajeva na dan).

Postoperativno razdoblje - na što morate biti spremni

Najčešće, odmah nakon operacije, pacijent razvija grčeve u trbuhu različitog stupnja intenziteta. Manifestacija boli (umjerena do jaka) moguća je u roku od 24-48 sati. Najintenzivniji bolovi primjećuju se prvog dana. To je zbog procesa ishemije (smrti) stanica mioma. Svi pacijenti, bez iznimke, primaju olakšanje boli. Tijek protuupalnih i analgetika liječnik propisuje pojedinačno za svakog pacijenta.

Dvije mogućnosti terapije boli nakon embolizacije:

 1. Uzimanje lijekova protiv bolova oralno, davanje supozitorija ili injekcija.
 2. Pacijentski kontrolirana analgezija (CPA) pomoću pojedinačnih pumpi, omogućujući hitnu primjenu analgetskog lijeka. Pritiskom na gumb pacijent sam daje intravenske tablete protiv bolova u slučaju jake postoperativne boli.

Kada se stanje stabilizira (u većini slučajeva unutar jednog dana), pacijenta se otpušta.

Embolizacija arterija maternice s miomom maternice

Što je embolizacija arterija maternice (EMA)

Embolizacija maternice (EMA) je minimalno invazivni tretman za benigne tumore maternice.

Vlaknasti tumori, poznati i kao fibroidi, benigni su tumori koji rastu iz mišićne stijenke maternice. Za miome je degeneracija u maligni tijek izuzetno rijetka. Najčešće dovode do kršenja, uključujući jaka menstrualna krvarenja, bolovi u zdjelici i pritisak na mjehur i / ili crijeva.

Prilikom obavljanja operacije EMA, liječnici koriste rendgensko zračenje za kontrolu uvođenja posebnih malih čestica sferičnog oblika (embolija) koji blokiraju protok krvi u arterijama maternice. Emboli su umetnuti kroz tanku, fleksibilnu i dugu cijev (kateter). Embolija nakon primjene blokira lumen arterija maternice, koji osiguravaju protok krvi u maternici, zbog čega se maternica steže. Gotovo 90% žena s fibroidom maternice nakon postupka EMA osjeća olakšanje svih neugodnih simptoma i menstrualnih nepravilnosti.

U pravilu se EMA postupak nudi ženama koje žele izbjeći operaciju uklanjanja maternice (histerektomija).

U kojim se slučajevima koristi postupak EMA

EMA se koristi već desetljećima i često se koristi kao pomoćno sredstvo za zaustavljanje ozbiljnih zdjeličnih krvarenja uzrokovanih:

 • trauma
 • maligni ginekološki tumori;
 • postporođajno krvarenje.

Priprema za EMA postupak

Prije postupka, maternica se vizualizira pomoću snimanja magnetskom rezonancom (MRI) ili ultrazvukom, kako bi se potvrdila prisutnost fibroznog tumora (fibroid), koji je uzrok neugodnih simptoma, te da bi se procijenila veličina, količina i mjesto u stijenci maternice.

Materna fibroida može se otkriti laparoskopijom..

Ako žena ima teško krvarenje između razdoblja, tada se može preporučiti biopsija endometrija (unutarnje obloge maternice) kako bi se isključio rak.

Prije početka EMA postupka, morate obavijestiti svog liječnika:

 • svi uzimani lijekovi, uključujući biljne i prehrambene dodatke;
 • alergije, posebno na lijekove koji se koriste za lokalnu i opću anesteziju ili na kontrastni medij (koji sadrži jod);
 • nedavne bolesti ili druge važne medicinske činjenice u vezi sa zdravljem;
 • trudnoća.

Ako je postupak EMA potreban u trudnoći, poduzeti ćemo sve mjere opreza kako bi se dijete smanjilo na zračenje..

Uoči studije potrebno je obrijati ingvinalnu regiju. Preporučuje se ne jesti i piti noću.

Kakva se oprema koristi za provođenje EMA-e

Kod provođenja EMA-e u našoj klinici koristimo angiografski kompleks Philips Allura CV20 (proizveden u Njemačkoj, 2014.), katetere za jednokratnu upotrebu i vodiče (proizvedeno u SAD-u), kao i emboli za izbor pacijenta koji se izrađuje u Rusiji, SAD-u ili Japanu..

Angiografski kompleks sastoji se od prozirne tablice rendgenskih zraka i rendgenske cijevi u obliku slova C koja stvara ultra niske doze zračenja i omogućuje maksimalnu vizualizaciju arterija krvi, uključujući redoslijed kapilara. Visoka razlučivost angiografskog kompleksa isključuje mogućnost liječničke pogreške i minimizira moguće teorijske komplikacije. Čitav tijek operacije i dijagnostike bilježe se u računalu i mogu se snimiti na pojedinačnom magnetskom mediju (CD-ROM ili flash-kartica) pacijenta.

Svi alati i potrošni materijali koji se koriste tijekom postupka EMA imaju potvrde o registraciji Roszdravnadzora i dozvolu za promet na teritoriju Ruske Federacije..

Kako se provodi postupak EMA?

EMA je minimalno invazivna procedura koja se izvodi malim probojem kože u ingvinalnoj regiji (ingvinalni nabor) promjera oko 1,5-2,0 mm.

U vrijeme postupka potrebno je ukloniti nakit, naočale i sve metalne predmete koji mogu biti vidljivi na slici i ometati vizualizaciju intervencijskog područja. Propisana je jedna doza blagih sedativa i antialergijskih lijekova. Na operacijskom stolu mjesto uboda u ingvinalnoj regiji (obično s desne strane) tretirat će se antiseptikom. Anestezija se provodi s lokalnim anestetikom, tijekom kojeg se osjeća lagano oticanje kože u ingvinalnoj regiji. Tada se probija femoralna arterija, a kateter pod kontrolom rendgenske slike će se bez boli držati do ušća arterija maternice. Nadalje, emboli će se umetnuti kroz lumen katetera u lumen maternične arterije sve dok učinak potpune blokade arterijskog lumena i prestanka protoka krvi.

Čitav postupak EMA-e u pravilu je gotov u roku od 90–120 minuta. Nakon EMA-e potrebno je odmaranje u krevetu..

Osjećaji za vrijeme i nakon EMA postupka

Elektrode će biti priključene na tijelo radi praćenja srčane aktivnosti i svaki otkucaji srca registriraju se na računalu. Injekcija se osjeća kada se igla umetne u femoralnu arteriju za intravensku infuziju..

Nakon blage sedacije, opuštenosti i pospanosti, možete ostati budni ili spavati, ovisno o želji.

Tijekom umetanja katetera osjeća se lagani pritisak, ali ne i bol. Uvođenjem kontrasta javlja se groznica u prepone, a ponekad i metalik okus u ustima.

Nakon EMA postupka, bol u donjem dijelu trbuha moguća je unutar 24–48 sati, ponekad osjećaj napadaja u predjelu zdjelice. Najintenzivniji bolovi i grčevi primijećeni su prvog dana nakon završetka EMA-e i brzo se smanjuju tijekom sljedećih nekoliko dana. Kada ste u klinici, propisano je odgovarajuće ublažavanje boli.

Povratak uobičajenoj aktivnosti događa se u roku od 7-10 dana nakon EMA.

Nakon EMA-a, jedan ili dva menstrualna ciklusa mogu se preskočiti, ili u vrlo rijetkim slučajevima i s opsežnim miomima, moguć je potpuni prekid menstruacije. Potpuni nestanak simptoma u pravilu traje od dva do tri tjedna, a u roku od mjesec dana fibroidi će se ugojiti i omekšati. Nakon šest mjeseci proces se završava, klinička slika i dobrobit se stabiliziraju.

Prednosti i rizik od komplikacija postupka EMA

 • EMA se izvodi pod lokalnom anestezijom i mnogo je invazivnije od otvorenih ili laparoskopskih operacija prilikom uklanjanja pojedinih mioma maternice (miometomije) ili cijele maternice (histerektomija);
 • nema kirurškog rezanja, maksimalni kozmetički učinak;
 • povratak u svoj uobičajeni životni ritam mnogo je brži nego nakon velike kirurške operacije;
 • U usporedbi s operacijom, anestezija nije potrebna, a vrijeme oporavka je puno kraće, s gotovo nikakvim gubitkom krvi.

Brojna su istraživanja dokazala da je gotovo 90% žena koje su se podvrgle postupku EMA-e imalo potpuni nestanak simptoma povezanih s fibroidima maternice. Uključujući i one žene koje su imale jaka krvarenja, učestalo mokrenje, bol u području zdjelice ili osjećaj kompresije. U prosjeku, fibroidi se smanjuju na polovicu izvornog volumena nakon obavljene EMA. Štoviše, mioma omekšava nakon embolizacije i više ne vrši pritisak na susjedne zdjelične organe.

Samo u nekim rijetkim slučajevima moguće je ponovno klijanje miomatskih čvorova nakon embolizacije. To je zato što neke fibroide u maternici u ranoj fazi izgledaju kao čvorovi koji su možda premali da bi se vidjeli na pregledu.

Moguće komplikacije:

Svaki postupak koji uključuje postavljanje katetera unutar krvne žile nosi određene rizike. Ti rizici uključuju oštećenje krvne žile, modrice ili krvarenja na mjestu uboda i / ili infekciju. U našoj klinici postupak EMA provodi samo iskusni rendgenski kirurg, a vjerojatnost razvoja svih mogućih komplikacija (uključujući hematome) je manja od jedan posto. Svaki kirurški zahvat u kojem je narušen integritet kože nosi rizik od infekcije bakterijama. Vjerojatnost infekcije koja zahtijeva liječenje antibioticima javlja se u manje od jednog na 1000 slučajeva. Postoji mogućnost embolizacije zraka nekih arterija, što je popraćeno kršenjem normalne opskrbe kisika tkivima i organima.

Ponekad postoji alergijska reakcija na kontrastni medij, rendgenske zrake ili emboli koji se koriste za EMA. To može biti u rasponu od blagog svrbeža do teške reakcije koja može utjecati na ženino disanje ili krvni tlak. Stanje žene koja je podvrgnuta EMA-i pažljivo nadgleda medicinsko osoblje tijekom postupka, tako da se alergijska reakcija može odmah otkriti i spriječiti..

Otprilike 2-3% žena nakon nekog vremena može otkriti male komadiće vlaknastog tkiva. To se događa kada se miom nalazi unutar maternične šupljine i može se fragmentirati nakon embolizacije. Žene s ovim problemom možda trebaju postupak nazvan D&C (širenje i curenje) kako bi se osiguralo uklanjanje svih materijala i sprječavanje krvarenja ili infekcije. U ogromnoj većini žena koje prolaze EMA, normalni menstrualni ciklusi se nastavljaju nakon postupka. Međutim, kod otprilike 1-5% žena, menopauza se javlja nakon EMA. To se češće događa kod žena starijih od 45 godina. Međutim, kod mlađih bolesnika postoji tendencija razvoja novih fibroida ili simptoma relapsa.

O važnom pitanju i dalje se već dugi niz godina raspravlja o učinku postupka EMA na mogućnost trudnoće. Trenutno o ovom pitanju nema jedinstvenog mišljenja. U većini slučajeva žene nisu imale problema tijekom trudnoće i porođaja nakon postupka EMA. Zbog ove nesigurnosti, liječnici ponekad preporučuju ženama koje žele imati više djece podvrgnuti kirurškom uklanjanju pojedinih tumora umjesto da koriste EMA. Ako to nije moguće, tada će EMA biti najbolja opcija liječenja..

Nije moguće predvidjeti hoće li zidovi maternice oslabiti nakon EMA i hoće li to stvoriti problem tijekom porođaja..

Trenutno se preporučuje da koristite bilo koju kontracepcijsku metodu u roku od šest mjeseci nakon EMA-e i rodite carskim rezom.

Koja su ograničenja EMA-e?

EMA se ne smije primjenjivati ​​kod žena koje nemaju simptome prisutnosti fibroida, kad postoji sumnja na rak, kada postoje znakovi upale i / ili infekcije u području zdjelice. EMA se ne preporučuje trudnicama.

Pacijenti s poviješću alergijskih reakcija na primjenu kontrasta trebali bi imati posebnu premedikaciju prije postupka EMA ili bi trebali razmotriti drugu mogućnost liječenja.

Embolizacija arterija maternice:

Embolizacija arterija maternice s miomom maternice

Što je embolizacija arterija maternice (EMA)

Embolizacija maternice (EMA) je minimalno invazivni tretman za benigne tumore maternice.

Vlaknasti tumori, poznati i kao fibroidi, benigni su tumori koji rastu iz mišićne stijenke maternice. Za miome je degeneracija u maligni tijek izuzetno rijetka. Najčešće dovode do kršenja, uključujući jaka menstrualna krvarenja, bolovi u zdjelici i pritisak na mjehur i / ili crijeva.

Prilikom obavljanja operacije EMA, liječnici koriste rendgensko zračenje za kontrolu uvođenja posebnih malih čestica sferičnog oblika (embolija) koji blokiraju protok krvi u arterijama maternice. Emboli su umetnuti kroz tanku, fleksibilnu i dugu cijev (kateter). Embolija nakon primjene blokira lumen arterija maternice, koji osiguravaju protok krvi u maternici, zbog čega se maternica steže. Gotovo 90% žena s fibroidom maternice nakon postupka EMA osjeća olakšanje svih neugodnih simptoma i menstrualnih nepravilnosti.

U pravilu se EMA postupak nudi ženama koje žele izbjeći operaciju uklanjanja maternice (histerektomija).

U kojim se slučajevima koristi postupak EMA

EMA se koristi već desetljećima i često se koristi kao pomoćno sredstvo za zaustavljanje ozbiljnih zdjeličnih krvarenja uzrokovanih:

- maligni ginekološki tumori;

- postporođajno krvarenje.

Priprema za EMA postupak

Prije postupka, maternica se vizualizira pomoću snimanja magnetskom rezonancom (MRI) ili ultrazvukom, kako bi se potvrdila prisutnost fibroznog tumora (fibroid), koji je uzrok neugodnih simptoma, te da bi se procijenila veličina, količina i mjesto u stijenci maternice.

Materna fibroida može se otkriti laparoskopijom..

Ako žena ima teško krvarenje između razdoblja, tada se može preporučiti biopsija endometrija (unutarnje obloge maternice) kako bi se isključio rak.

Prije početka EMA postupka, morate obavijestiti svog liječnika:

 • svi uzimani lijekovi, uključujući biljne i prehrambene dodatke;
 • alergije, posebno na lijekove koji se koriste za lokalnu i opću anesteziju ili na kontrastni medij (koji sadrži jod);
 • nedavne bolesti ili druge važne medicinske činjenice u vezi sa zdravljem;
 • o trudnoći.

Ako je postupak EMA potreban u trudnoći, poduzeti ćemo sve mjere opreza kako bi se dijete smanjilo na zračenje..

Uoči studije potrebno je obrijati ingvinalnu regiju. Preporučuje se ne jesti i piti noću.

Kakva se oprema koristi za provođenje EMA-e

Kod provođenja EMA-e u našoj klinici koristimo angiografski kompleks Philips Allura CV20 (proizveden u Njemačkoj, 2014.), katetere za jednokratnu upotrebu i vodiče (proizvedeno u SAD-u), kao i emboli za izbor pacijenta koji se izrađuje u Rusiji, SAD-u ili Japanu..

Angiografski kompleks sastoji se od prozirne tablice rendgenskih zraka i rendgenske cijevi u obliku slova C koja stvara ultra niske doze zračenja i omogućuje maksimalnu vizualizaciju arterija krvi, uključujući redoslijed kapilara. Visoka razlučivost angiografskog kompleksa isključuje mogućnost liječničke pogreške i minimizira moguće teorijske komplikacije. Čitav tijek operacije i dijagnostike bilježe se u računalu i mogu se snimiti na pojedinačnom magnetskom mediju (CD-ROM ili flash-kartica) pacijenta.

Svi alati i potrošni materijali koji se koriste tijekom postupka EMA imaju potvrde o registraciji Roszdravnadzora i dozvolu za promet na teritoriju Ruske Federacije..

Kako se provodi postupak EMA?

EMA je minimalno invazivna procedura koja se izvodi malim probojem kože u ingvinalnoj regiji (ingvinalni nabor) promjera oko 1,5-2,0 mm.

U vrijeme postupka potrebno je ukloniti nakit, naočale i sve metalne predmete koji mogu biti vidljivi na slici i ometati vizualizaciju intervencijskog područja. Propisana je jedna doza blagih sedativa i antialergijskih lijekova. Na operacijskom stolu mjesto uboda u ingvinalnoj regiji (obično s desne strane) tretirat će se antiseptikom. Anestezija se provodi s lokalnim anestetikom, tijekom kojeg se osjeća lagano oticanje kože u ingvinalnoj regiji. Tada se probija femoralna arterija, a kateter pod kontrolom rendgenske slike će se bez boli držati do ušća arterija maternice. Nadalje, emboli će se umetnuti kroz lumen katetera u lumen maternične arterije sve dok učinak potpune blokade arterijskog lumena i prestanka protoka krvi.

Čitav postupak EMA-e u pravilu je gotov u roku od 90–120 minuta. Nakon EMA-e potrebno je odmaranje u krevetu..

Osjećaji za vrijeme i nakon EMA postupka

Elektrode će biti priključene na tijelo radi praćenja srčane aktivnosti i svaki otkucaji srca registriraju se na računalu. Injekcija se osjeća kada se igla umetne u femoralnu arteriju za intravensku infuziju..

Nakon blage sedacije, opuštenosti i pospanosti, možete ostati budni ili spavati, ovisno o želji.

Tijekom umetanja katetera osjeća se lagani pritisak, ali ne i bol. Uvođenjem kontrasta javlja se groznica u prepone, a ponekad i metalik okus u ustima.

Nakon EMA postupka, bol u donjem dijelu trbuha moguća je unutar 24–48 sati, ponekad osjećaj napadaja u predjelu zdjelice. Najintenzivniji bolovi i grčevi primijećeni su prvog dana nakon završetka EMA-e i brzo se smanjuju tijekom sljedećih nekoliko dana. Kada ste u klinici, propisano je odgovarajuće ublažavanje boli.

Povratak uobičajenoj aktivnosti događa se u roku od 7-10 dana nakon EMA.

Nakon EMA-a, jedan ili dva menstrualna ciklusa mogu se preskočiti, ili u vrlo rijetkim slučajevima i s opsežnim miomima, moguć je potpuni prekid menstruacije. Potpuni nestanak simptoma u pravilu traje od dva do tri tjedna, a u roku od mjesec dana fibroidi će se ugojiti i omekšati. Nakon šest mjeseci proces se završava, klinička slika i dobrobit se stabiliziraju.

Prednosti i rizik od komplikacija postupka EMA

- EMA se izvodi pod lokalnom anestezijom i mnogo je invazivnije od otvorenih ili laparoskopskih operacija prilikom uklanjanja pojedinih mioma maternice (miometomije) ili cijele maternice (histerektomija);

- nema kirurškog rezanja, maksimalni kozmetički učinak;

- povratak u svoj uobičajeni životni ritam mnogo je brži nego nakon velike kirurške operacije;

- U usporedbi s operacijom, anestezija nije potrebna, a vrijeme oporavka je puno kraće, s gotovo nikakvim gubitkom krvi.

Brojna su istraživanja dokazala da je gotovo 90% žena koje su se podvrgle postupku EMA-e imalo potpuni nestanak simptoma povezanih s fibroidima maternice. Uključujući i one žene koje su imale jaka krvarenja, učestalo mokrenje, bol u području zdjelice ili osjećaj kompresije. U prosjeku, fibroidi se smanjuju na polovicu izvornog volumena nakon obavljene EMA. Štoviše, mioma omekšava nakon embolizacije i više ne vrši pritisak na susjedne zdjelične organe.

Samo u nekim rijetkim slučajevima moguće je ponovno klijanje miomatskih čvorova nakon embolizacije. To je zato što neke fibroide u maternici u ranoj fazi izgledaju kao čvorovi koji su možda premali da bi se vidjeli na pregledu.

Svaki postupak koji uključuje postavljanje katetera unutar krvne žile nosi određene rizike. Ti rizici uključuju oštećenje krvne žile, modrice ili krvarenja na mjestu uboda i / ili infekciju. U našoj klinici postupak EMA provodi samo iskusni rendgenski kirurg, a vjerojatnost razvoja svih mogućih komplikacija (uključujući hematome) je manja od jedan posto. Svaki kirurški zahvat u kojem je narušen integritet kože nosi rizik od infekcije bakterijama. Vjerojatnost infekcije koja zahtijeva liječenje antibioticima javlja se u manje od jednog na 1000 slučajeva. Postoji mogućnost embolizacije zraka nekih arterija, što je popraćeno kršenjem normalne opskrbe kisika tkivima i organima.

Ponekad postoji alergijska reakcija na kontrastni medij, rendgenske zrake ili emboli koji se koriste za EMA. To može biti u rasponu od blagog svrbeža do teške reakcije koja može utjecati na ženino disanje ili krvni tlak. Stanje žene koja je podvrgnuta EMA-i pažljivo nadgleda medicinsko osoblje tijekom postupka, tako da se alergijska reakcija može odmah otkriti i spriječiti..

Otprilike 2-3% žena nakon nekog vremena može otkriti male komadiće vlaknastog tkiva. To se događa kada se miom nalazi unutar maternične šupljine i može se fragmentirati nakon embolizacije. Žene s ovim problemom možda trebaju postupak nazvan D&C (širenje i curenje) kako bi se osiguralo uklanjanje svih materijala i sprječavanje krvarenja ili infekcije. U ogromnoj većini žena koje prolaze EMA, normalni menstrualni ciklusi se nastavljaju nakon postupka. Međutim, kod otprilike 1-5% žena, menopauza se javlja nakon EMA. To se češće događa kod žena starijih od 45 godina. Međutim, kod mlađih bolesnika postoji tendencija razvoja novih fibroida ili simptoma relapsa.

O važnom pitanju i dalje se već dugi niz godina raspravlja o učinku postupka EMA na mogućnost trudnoće. Trenutno o ovom pitanju nema jedinstvenog mišljenja. U većini slučajeva žene nisu imale problema tijekom trudnoće i porođaja nakon postupka EMA. Zbog ove nesigurnosti, liječnici ponekad preporučuju ženama koje žele imati više djece podvrgnuti kirurškom uklanjanju pojedinih tumora umjesto da koriste EMA. Ako to nije moguće, tada će EMA biti najbolja opcija liječenja..

Nije moguće predvidjeti hoće li zidovi maternice oslabiti nakon EMA i hoće li to stvoriti problem tijekom porođaja..

Trenutno se preporučuje da koristite bilo koju kontracepcijsku metodu u roku od šest mjeseci nakon EMA-e i rodite carskim rezom.

Koja su ograničenja EMA-e?

EMA se ne smije primjenjivati ​​kod žena koje nemaju simptome prisutnosti fibroida, kad postoji sumnja na rak, kada postoje znakovi upale i / ili infekcije u području zdjelice. EMA se ne preporučuje trudnicama.

Pacijenti s poviješću alergijskih reakcija na primjenu kontrasta trebali bi imati posebnu premedikaciju prije postupka EMA ili bi trebali razmotriti drugu mogućnost liječenja.

Embolizacija maternice (klinički primjer):