Kemoterapija: što je to i kako se provodi u onkologiji

Lipom

Terapija lijekovima protiv raka, uključujući kemoterapiju, jedna je od glavnih metoda liječenja raka. Tijekom kemoterapije u ljudsko tijelo unose se različite toksične tvari koje štetno djeluju na stanice zloćudnih tumora. Istovremeno je važno da otrovi i toksini imaju najmanje negativnog učinka na cijelo tijelo pacijenta.

Režim kemoterapijskog liječenja reguliran je međunarodnim metodama i pravilima, a izračunava se pojedinačno. Kemoterapeut odabire pacijenta za liječenje na temelju različitih kriterija, uključujući:

 • morfološki oblik raka
 • prevalencija procesa
 • dob pacijenta
 • prisutnost popratnih bolesti i tako dalje.

Vrste kemoterapije

 • monohemoterapija - liječenje jednim lijekom;
 • polikemoterapija - liječenje s nekoliko lijekova istovremeno.

Danas se češće koriste složene kombinacije nekoliko lijekova za kemoterapiju jer su učinkovitiji.

Kemoterapija se često koristi kao dio kombiniranog liječenja raka:

 • neoadjuvant - provodi se prije radikalnog liječenja;
 • adjuvant - propisan nakon operacije.

Doziranje i režimi lijekova protiv raka

Antineoplastični lijekovi i njihovo doziranje biraju se strogo pojedinačno.

Svaki lijek ima svoje karakteristike i značajke. Kod provođenja kemoterapije važni su sljedeći parametri:

 • doza lijeka
 • način i način njegovog uvođenja
 • interval između uprava
 • komplikacija na pozadini njegove uporabe.

Doza lijeka izračunava se prema režimu kemoterapije, visini, težini, dobi, stanju pacijenta, a u nekim slučajevima, na temelju laboratorijskih parametara pacijenta.

načini

Ako je potrebno povećati intenzitet kemoterapije, a zatim povećati dozu lijeka, to je takozvana terapija visokim dozama ili smanjiti interval između tečajeva kemoterapije, tj. Uvode se zbijeni režimi.

Postoje i režimi metronoma za upotrebu citostatskih lijekova kada se daju male doze lijekova, ali stalno kroz dugo vrijeme.

Nakon svakog tečaja kemoterapijskog liječenja nužno je napraviti određenu pauzu za obnovu tijela. U pravilu se ponavljaju tečajevi kemoterapije svakih tri do četiri tjedna, to je razdoblje tijekom kojeg se obnavljaju leukociti, trombociti i dr..

Kada se koriste određena kemoterapijska sredstva, na primjer, nitrozo derivati, taj se interval povećava na 6 tjedana.

Trajanje liječenja i broj tečajeva kemoterapije ovisi o vrsti tumora, karakteristikama tijeka bolesti i načinu na koji tijelo reagira na liječenje. Ponekad je potrebno prekinuti ili promijeniti liječenje, a tu odluku donosi liječnik.

Načini korištenja lijekova za kemoterapiju

 1. Sistemska kemoterapija
  Lijekovi se primjenjuju oralno (kroz usta), supkutano, intravenski, intramuskularno, rektalno.
  Sustavna kemoterapija uključuje izlaganje cijelom tijelu.
 2. Regionalna kemoterapija
  To podrazumijeva učinak citostatskog lijeka u povišenim koncentracijama na tumorsku masu uz ograničenje njegovog ulaska u druge organe unošenjem u posude koje hrane neoplazmu (na primjer, s melanomom).
 3. Lokalna kemoterapija
  Pripravci u obliku masti ili otopina primjenjuju se na površinske žarišta tumora (kožni ulkusi), ubrizgavaju se u serozne šupljine (ascites, plevritis), spinalni kanal (intratekalni) u slučaju oštećenja meninga i intravezikalno - u slučaju neoplazme mokraćnog mjehura.

Pravila za primjenu antitumorskih lijekova

Najraširenija intravenska primjena antitumorskih sredstava. U tom slučaju liječnik mora uzeti u obzir pojedinačne karakteristike vena pacijenata.

 • davanje antitumorskih lijekova treba provoditi samo u odjelima specijaliziranim za citotoksičnu kemoterapiju;
 • Medicinske sestre moraju proći posebnu obuku za obavljanje poslova s ​​citostaticima;
 • potrebno je promatrati redoslijed i brzinu primjene lijekova, uzeti u obzir kemijska svojstva lijekova prilikom korištenja opreme za njihovu primjenu;
 • pridržavati se pravila i roka trajanja lijekova, kako u farmaceutskom pakiranju, tako i nakon njihove pripreme;
 • Ne miješajte lijekove "u jednoj boci", ako upute za uporabu tih lijekova za to nemaju posebne upute.
 • priprema injekcijskih otopina treba se provoditi u sterilnoj kutiji;
 • igle, špriceve, bočice, ampule i ostatke neiskorištenih lijekova treba uništiti;
 • za infuziju kemoterapijskih lijekova s ​​učinkom na kilažu kože, nemojte koristiti igle tipa "leptir"; poželjno je koristiti periferne katetere tipa "smeđi";
 • za pripravke koji ključaju na koži s dugim razdobljem infuzije (12 sati ili više), poželjno je koristiti centralni venski pristup - ugradnju lučkog sustava.

Sustavi luka koji se mogu implantirati

Priključni sustav za implantaciju je kateter instaliran u posudi ili šupljini i spojena na njega komora rezervoara. Sustav luka-katetera široko se koristi u medicini više od 30 godina..

Port sustavi pomažu vam da tretman budete učinkovitiji, sigurniji i učinkovitiji. Posebno je relevantna njihova instalacija kao uređaj za vaskularni pristup pacijentima kojima je propisano dugotrajno liječenje, s komplikacijama zbog kemoterapije, što je dovelo do poteškoća u venskom pristupu.

U tom slučaju pacijent može primiti terapiju i u bolnici i na ambulantnoj osnovi..

Infuzija lijekova provodi se pomoću posebnih igala kao što su Huber, koje, probijajući silikonsku membranu luka, omogućuju vam da unesete otopinu za infuziju u spremnik bez oštećenja silikonske membrane. Nadalje, lijek ulazi kroz kateter u krvotok ili šupljinu, ovisno o vrsti lučkog sustava i mjestu katetera.

Portni sustav potpuno je skriven ispod kože. Stoga je pogodan za dugotrajnu upotrebu, ne opterećuje pacijenta i ne ometa higijenske postupke. Mora se imati na umu da u nedostatku upotrebe, lučki sustav mora se ispirati barem jednom svaka 2 mjeseca.

Kemoterapija

Da biste izbjegli probleme s pronalaženjem vena i ugradnjom katetera dan prije kemoterapije, preporučljivo je piti 1,5-2 litre tekućine.

Za venske treninge preporučuje se periodično istiskivati ​​karpalni ekspander 10 minuta 3 puta dnevno ili dok ne umorite. U ovom slučaju ruku treba objesiti ispod razine srca.

Na dan kemoterapije trebate držati ruke toplim, moguće je koristiti tople obloge na mjestu ubrizgavanja. Povremeno možete obraditi ruke toplim ručnicima.

Tijekom kemoterapije

Na dan kemoterapije ujutro morate doručkovati.

Zatim morate slijediti nekoliko jednostavnih pravila:

 1. Pravilna prehrana kemoterapijomTo će pomoći u očuvanju i vraćanju vlastitih obrambenih mehanizama. Posebna dijeta nije potrebna. Preporučljivo je smanjiti količinu prženog, masnog, dimljenog, slanog - kako bi se olakšao teret na glavni organ detoksikacije - jetru. U vrijeme kemoterapije preporučuje se negiranje upotrebe alkohola, ovo je hepatotoksični otrov, može pojačati toksični učinak citostatika.
 2. Režim pijenja važan je: trebate piti najmanje 1,5 - 2 litre tekućine dnevno, ali ne više, inače se opterećenje na bubrezima može povećati, može se pojaviti oticanje.
 3. Djelomično, koža preuzima funkciju uklanjanja citostatika, pa je važno tuš i ujutro i navečer.
 4. Slijedite oralnu higijenu: ujutro i navečer nježno četkajte zube četkom mekim čekinjama kako biste izbjegli nepotrebne traume desni.
 5. Pratite stolicu. Trebalo bi biti svakodnevno ili barem svaki drugi dan. Ako postoji mala odgoda stolice, možete se nositi s njom ispravljajući prehranu. Zatvor je nuspojava antiemetičkih lijekova danih prije kemoterapije. Možda uporaba laksativa, ali vrlo pažljivo. Bolje je koristiti hipertonske mikroklizatore (ljekarna), ili klasične načine za rješavanje ovog problema (klasične klistire, supozitorije s glicerinom). Ne koristite svijeće od sapuna. Oni izazivaju kemijsku opekotinu sluznice rektuma!
 6. Mučnina, povraćanje mogu pratiti proces kemoterapije tijekom svoga trajanja. Najčešće se to brine u ranim danima uvođenja citostatika. Da biste smanjili mučninu i povraćanje, moguće je koristiti antiemetičke lijekove - anemetiku. Kao što su cerukal, ondansetron, zofran, citril, emeset. Uzmite 1 tabletu u intervalima od 5 do 6 sati. U pravilu je 3-4 tablete dnevno više nego dovoljno. Mučnina se ne smije tolerirati, barem prvih nekoliko dana. Mora se smanjiti. Važno je održavati apetit..
 7. Nažalost, folikuli dlake također su pod utjecajem citostatika. Kosa postaje slaba i može ispadati. Taj je fenomen privremen i nakon završetka kemoterapije rasti će i postati još deblji.
 8. Životni stil pacijenta koji prima kemoterapiju ne bi se trebao temeljito promijeniti. Potrebno je šetati, ići na piknike, raditi, upoznati prijatelje, opustiti se u zemlji, plivati, baviti se sportom.
 9. Tijekom uzimanja određenih lijekova može se razviti takozvani "dlana-plantarni sindrom", kada se na koži dlanova i stopala pojave crvenilo, oticanje, pa čak i pukotine. Možete napraviti kupke za četke i stopala hladnom vodom. A toplu i toplu vodu najbolje je izbjegavati. Ne hodajte bosonoge, zaštitite ruke rukavicama prilikom obavljanja domaćih zadaća. Nakon pranja, koža bi trebala biti suha, ali ne i trljati se. Sva izložena koža mora biti zaštićena od sunčeve svjetlosti kada nije daleko od kuće. Preporučuje se redovita uporaba hidratantnih krema i masti koje sadrže pantenol..

Ovdje pročitajte o komplikacijama nakon kemoterapije..

Je li moguće povećati učinkovitost kemoterapije?

Potraga za glavnim pravcima povećanja učinkovitosti terapije tumora provodi se u različitim smjerovima:

 • razvoj nove vrste lijekova, posebno ciljane terapije, selektivno djelujući na tumorske stanice;
 • razvoj kombinirane uporabe dvaju ili više lijekova - polikemoterapije;
 • poboljšati kemoterapiju kao fazu kombiniranog liječenja tumora;
 • uporaba drugih lijekova za smanjenje nuspojava kemoterapije;
 • pročišćavanje metoda za uporabu lijekova - doziranje, režim.

Kemoterapija protiv raka pluća

Citostatska kemoterapija za rak pluća jedna je od glavnih metoda liječenja bolesti. U većini slučajeva koristi se u kombinaciji s operativnim zahvatom za uklanjanje oštećenog tkiva i / ili zračenja. Izbor metode ovisi o tome je li struktura karcinoma sitna ili ne-mala stanica. Uporaba kemoterapije usmjerena je na smanjenje sposobnosti stanica raka da se dijele i razvijaju. To vam omogućuje smanjenje malignih novotvorina i zaustavljanje napretka raka. Obično se lijek pacijentu daje intravenski, a iz krvotoka se prenosi cijelim tijelom kroz sustav opskrbe krvlju. Kemoterapijska sredstva rjeđe se koriste oralno. U nekim je slučajevima potrebno koristiti nekoliko lijekova kako bi se postigla visoka učinkovitost terapije. To je najčešće potrebno prilikom dijagnosticiranja raka pluća u 3. stupnju..

Rak pluća je najčešća vrsta raka sa smrtnim ishodom..

Koji liječnik liječi rak pluća?

Torakalni kirurg uključen je u liječenje novotvorina i post-traumatičnih komplikacija u predjelu prsa. Njegova nadležnost uključuje dijagnozu i liječenje tumora koji se javljaju u organima prsne šupljine. To su pluća, srce, želudac, jetra, grkljan, jednjak, krvne žile, limfni sustav, štitnjača, paratiroid, gušterača.

Skupine izloženosti kemikalijama

Pored ovih lijekova, onkolog može propisati hormonske lijekove ili antihormone koji aktivno inhibiraju procese diobe stanica karcinoma..

U modernoj onkologiji postoje gotove sheme za kombiniranje lijekova protiv raka pluća. Sheme reguliraju ne samo popis lijekova s ​​kemoterapijom, već i doziranje i redoslijed njihova uvođenja u pacijentovo tijelo. Najčešće su kombinacije:

CAV. Ova shema predviđa liječenje pacijenta doksorubicinom, ciklofosfamidom i ivinkristinom.

AS Ovdje se koriste ciklofosfamid, doksorubicin i dodaje im se etopozid..

VMP Ova shema uključuje 3 lijeka - vinblastin, cisplatin i mitomicin.

Ovisno o tijeku bolesti i rezultatima liječenja, torakalni onkolog može propisati drugu (tzv. Drugu liniju) kemoterapiju.

Stadiji raka

Rak pluća razvija se u 5 stadija:

0 - stanice raka počinju se razvijati u tijelu. Nemoguće je utvrditi taj postupak bilo kojom vrstom dijagnoze..

1 - tumor se razvija, ali njegova veličina ne doseže 3 cm. Neoplazma se u ovoj fazi dobro dijagnosticira i učinkovito liječi. U ovoj fazi zabilježeno je i do 10% slučajeva raka pluća. Nema metastaza, regionalni limfni čvorovi nisu oštećeni. Ako je terapija započeta u prvoj fazi, tada je vjerojatnost potpunog izlječenja velika. Svakako se podvrgavajte fluorografiji jednom godišnje kako biste otkrili probleme s plućima.

2 - tumor raste na 3-5 centimetara, metastaze klijaju. Bolest se dobro dijagnosticira radiografijom. Karakteristični znakovi ove faze su kašalj, stvaranje ispljuvka, hemoptiza, kratkoća daha, problemi sa srcem i krvnim žilama, pospanost, umor, gubitak težine.

3a - maligna neoplazma raste u veličini i utječe na limfne čvorove medijastinuma. Opisani simptomi u 2. fazi se pogoršavaju, pacijentovo se stanje značajno pogoršava. Prognoza oporavka tijekom dijagnoze u ovoj fazi je 30%.

3b - metastaze rastu u plućnom tkivu, prsnim kostima, rebrima. Pacijenti bilježe prijelome povezane s razvojem patologije.

4 - stvara se više žarišta ćelija raka s metastazama koje se hematogenim putem šire tijelom. Ako je dijagnostičar u ovoj fazi otkrio tumor kod pacijenta, vjerojatnost izlječenja je minimalna. Onkolozi često odlučuju ne podvrgavati se kemoterapiji i propisuju palijativno liječenje.

Indikacije za imenovanje postupka

Onkolog propisuje uporabu kemoterapije u slučaju kada je tumor zloćudan. Postupak se može propisati prije operacije ili nakon nje. Imenovanje prije operacije opravdano je smanjenjem tumora, nakon - uništenjem preostalih stanica raka. Izbor lijeka temelji se na sljedećim čimbenicima:

Stopa rasta tumora;

Jesu li pogođeni regionalni limfni čvorovi?

Prisutnost kroničnih bolesti i drugih patologija;

Gdje je žarište stanica raka;

Vrsta ćelija raka koje tvore malignu neoplazmu.

Prilikom odabira lijeka onkolog također uzima u obzir vjerojatnost negativnih posljedica za tijelo. Nakon predviđanja rezultata, donosi se odluka u korist određene metode terapije. Kemoterapija je bitan dio učinkovitog liječenja raka pluća. Propisan je za leukemiju, rabdomiosarkom, korionokarcinom i hemoblastozu. Kemoterapija se može propisati u stupnju 4, koji je neoperabilan.

Kontraindikacije za kemoterapiju

S obzirom na kronične bolesti, dob pacijenta i niz drugih čimbenika, onkolog može odlučiti da takva vrsta liječenja nije moguća. Među ključnim preporukama o zabrani uporabe kemoterapije:

Bubrežna i jetrena insuficijencija;

Trudnoća i dojenje kod žena;

Razvoj infekcije s pogoršanjem karcinoma;

Penetracija metastaza u mozak i jetru pacijenta;

Iznenadni gubitak tjelesne težine;

Opće kritično stanje tijela;

Akumulacija toksičnih tvari u tijelu;

Nizak broj crvenih krvnih zrnaca.

Klasifikacija (vrste) kemoterapije

S vremenom:

Adjuvans. Izvodi se nakon operacije. Cilj je izbjeći ponovnu bolest ubijanjem preostalih stanica raka..

Nonadjuvant. Izvodi se prije operacije. Cilj je zaustaviti podjelu stanica raka i smanjiti tumor prije kirurškog uklanjanja.

Prema vrsti korištenih lijekova:

Žuta boja. Ova vrsta kemoterapije uzrokuje minimalnu štetu na pacijentovom tijelu. Ovaj lijek uključuje ciklofosfamid i mitotreksat..

Crvena. Visoko toksični lijekovi, koji zajedno s izlaganjem ćelijama raka, ozbiljno oštećuju imunološki sustav pacijenta i narušavaju normalno funkcioniranje organa i sustava. Ova kategorija uključuje razne antracikline..

plava Ova skupina lijekova je učinkovita u dijagnosticiranju onkološke bolesti pluća u ranim fazama. To su mitomicin i mitoksantron.

Bijela. Učinkovit je u fazi formiranja maligne neoplazme. U ovu grupu spadaju Taxol i Taxotere.

Kemoterapija tumora pluća

Glavni problem u liječenju raka pluća je taj što tijelo ne doživljava stanice raka kao strane. Stoga je nemoguće koristiti lijek koji bi djelovao isključivo na njih. Zbog toga se zdrave stanice oštećuju tijekom kemoterapije za rak pluća. To utječe na koštanu srž, kožu, folikule dlake i organe gastrointestinalnog trakta. Kao rezultat toga, pacijent pati od gubitka kose, kožnih problema, probavnih smetnji, povraćanja, proljeva i oštećenja hematopoetskih procesa. Prema statistikama, nakon primjene kemoterapije za rak pluća, pacijent može živjeti do 5 godina.

Nakon što liječnik odredi režim liječenja, lijekovi se primjenjuju intravenski. Nakon završetka prvog tečaja kemoterapije, odmorite se kako bi se tijelo moglo oporaviti. Nakon toga slijedi 2. tečaj itd. pauze između primjene lijeka mogu biti od 1 tjedna do 1,5 mjeseci. Ovisi o stanju tijela i individualnim karakteristikama pacijentovog oporavka. Uz to, primjena lijekova može se propisati oralno, intramuskularno, subkutano, izravno u tumor.

Liječenje skvamoznog karcinoma

Tumor se razvija iz metastaziranih skvamoznih stanica koje ravnaju na površinu bronha. Tako nastaje proces degeneracije cilijanog epitela u ravni. Taj se postupak najčešće bilježi u muškoj polovici čovječanstva nakon dobi od 40 godina. Bolest je u potpunosti izliječiti. Rezultat ovisi o pravodobnom otkrivanju raka..

Liječenje se odvija po sljedećoj shemi:

Uporaba lijekova bleomicin i cisplatin;

Provođenje sjednice ionizirajuće terapije;

Unesite Taxol pacijentu;

Liječenje adenokarcinoma

Ova bolest je podvrsta ne-staničnog karcinoma dišnih puteva. Tumor se razvija vrlo sporo, dugo je nemoguće utvrditi. Proces njegova nastanka događa se kada se promijeni struktura žljezdanog epitela. Terapija uključuje uvođenje kemikalija i operaciju uklanjanja tumora i oštećenog tkiva.

Lijekovi za kemoterapiju protiv raka pluća

Lijekovi koji se koriste za liječenje usmjereni su na smanjenje tumora, zaustavljanje procesa diobe stanica raka. Da biste to učinili, koristite:

Sredstva za alkiliranje - zaustavljaju razvoj stanica raka na molekularnoj razini. Koriste se 3 glavna lijeka:

Antraciklini - komponente lijekova usporavaju proces stanične diobe tumora. To:

Antimetaboliti su lijekovi koji blokiraju normalno funkcioniranje vitalnih procesa u tkivima u kojima se tumor razvija. Zahvaljujući tome, proces razvoja neoplazme se inhibira i obustavlja. To:

Vinča alkaloidi su lijekovi na bazi biljnih lijekova biljnog podrijetla. Oni djeluju na tipične stanice, sprječavajući ih da se podijele. Dakle, rast tumora se zaustavlja. To:

Epipodofilotoksini su lijekovi polu-sintetičkog tipa koji se stvaraju na osnovi ekstrakata iz korijena mandrače. To:

Uporaba i kombinacija gore navedenih sredstava u potpunosti ovisi o onkologu. Procjenjuje stanje pacijenta, proces karcinoma i odlučuje se o tehnici kemoterapije..

Trošak kemoterapije

Cijena lijekova u ljekarnama značajno je različita. Ovisi o cjenovnoj politici organizacije u kojoj se lijek proizvodi, troškovi isporuke. Sve sljedeće su lijekovi na recept. Prosječne cijene lijekova su sljedeće:

Ciklofosfamid - 75-85 rubalja

5-fluorouracil - 200-230 rubalja

Citarabin - 450-500 rubalja (500 mg svaki)

Etoposid - 400-420 rubalja

Metotreksat - 180-200 rubalja (2,5 mg svaki)

Adriblastin - 800-850 rubalja (50 mg svaki)

Ako je potreban lijek za liječenje na popisima Odjela za zdravstvo oboljelih od karcinoma, tada ga možete dobiti besplatno. Da biste to učinili, obratite se svom onkologu za recept. Nakon postupka ampule i ambalaža ostaju kod onkologa radi prijavljivanja.

Kemoterapijska dijeta

Najvažnija podrška za ovu vrstu liječenja je slijediti dijetu koja je zasićena bitnim elementima u tragovima kako bi tijelo moglo djelovati. Također je važno prisiliti se da jedete hranu, jer nakon postupka, želja za jelom gotovo nestaje. Pacijent koji je bio podvrgnut ovoj vrsti terapije treba uključiti u svoju prehranu:

kemoterapija

Kemoterapija je uobičajena metoda liječenja karcinoma raka unošenjem u tijelo posebnih kemikalija ili lijekova, takozvanih antitumorskih (antineoplastičnih) kemoterapijskih sredstava. Terapija se sastoji u primjeni sredstava koja destruktivno utječu na maligne formacije. Stanice tumora sa specifičnom strukturom se uništavaju ili se zaustavlja njihov rast. Glavna radnja postupka je smanjiti tumor prije operacije, kako bi se spriječilo širenje metastaza nakon operacije.

Metoda terapije uključuje uporabu visoko toksičnih sredstava koja štetno djeluju na tijelo u cjelini. Kemoterapija za onkologiju može biti različitih vrsta i stupnjeva izloženosti. Postupak se odvija pod nadzorom i kontrolom liječnika. Kemoterapeut odlučuje koju vrstu kemije koristiti na temelju stadija raka i dobi, spola pacijenta. Uzimaju u obzir i popratne bolesti.

Prednosti kemije

Snaga korištenja kemijskih lijekova za uklanjanje malignih novotvorina je destruktivni učinak na maligne stanice, čak i na teško dostupnim područjima tumora. Sličan rezultat se ne postiže ako se koristi izloženost zračenju. U kemoterapiji moguće je utjecati na fokus maligne lezije na lokalnoj razini ubrizgavanjem na mjestu lezije..

Zahvaljujući kemiji, veličina tumora se smanjuje, što smanjuje rizik i složenost operacije. Nakon operacije, primjena terapije smanjuje rizik od recidiva, povratka malignih stanica. Kemikalije daljinski utječu na sekundarne lezije, uklanjaju metastaze i rizik od njihove pojave.

Indikacije za terapiju

Ova metoda liječenja propisana je u sljedećim slučajevima:

 • Leukemija.
 • Hemoblastosis.
 • horiokarcinoma.
 • rabdomiosarkom.
 • Rak završne, četvrte faze.
 • Brzo širenje metastaza.
 • Remisija raka.
 • Liječenje zračenjem.
 • Kirurška operacija.

Kemoterapija se koristi kao zasebni postupak za uklanjanje tumora, a osim zračenja ili kirurške terapije. Prakticira se predoperativna antitumorska terapija koja smanjuje veličinu tumora i smanjuje složenost kirurškog zahvata..

Krvni test tijekom liječenja

Kemikalije i lijekovi utječu na stanice raka i zdrave mikroorganizme. Činjenica uzrokuje kršenje proizvodnje krvnih stanica u koštanoj srži osobe. Prilikom prolaska kemoterapije, imunitet pati, a otpornost na virusne bolesti i bakterije opada. Pacijent pati od anemije, slabosti mišića, nedostatka fizičke snage.

Da bi se kontrolirao sadržaj vitalnih elemenata u krvi, provodi se sustavni test krvi koji se podvrgava kliničkom i laboratorijskom pregledu. Za vraćanje zdrave krvne strukture pacijentu je propisana posebna terapijska dijeta, jede dovoljno svježeg voća i povrća. Također, šetnje svježim zrakom i pozitivne emocije povoljno će utjecati na fizičko stanje osobe s onkologijom..

Vrste terapije

Klasifikacija i vrste postupaka primjenjuju se ovisno o stadiju onkologije, fizičkom stanju pacijenta, dobi i spolu. Kemoterapija je podijeljena na vrste:

 • Neoadjuvantne. Drugi naziv je indukcija. Koristi se prije operacije za smanjenje malignosti. Uspješno izvedena sistemska kemija može umanjiti složenost operacije. Propisan je u slučaju osjetljivosti tumora na tvar. Putomorfološka studija omogućuje vam određivanje stupnja smanjenja malignih novotvorina, odabir režima primjene lijekova nakon operacije ili u slučaju recidiva.
 • Adjuvans. Svrha ove vrste kemije je uklanjanje mikrometastaza nakon kirurške operacije, kao i sprečavanje nastanka novih. Terapija povećava vjerojatnost prognoze relapsa bez pacijenta.
 • Ciljano. Ova vrsta ima blokirajući učinak na molekule membrane i žarište karcinoma. Sinteza proteina je poremećena i dioba malignih stanica se zaustavlja. Postupak se provodi na genetski-molekularnoj razini. Uz pomoć točnog izračuna metabolizma malignih stanica postiže se njihovo samouništavanje. Istodobno je učinak na zdrave mikroorganizme minimaliziran, pa su komplikacije nakon kemoterapije male. Prodirejući u krv, tvar se širi po tijelu, ulazeći u udaljena područja malignih novotvorina. Ti učinci doprinose pozitivnom ishodu tijeka liječenja..
 • Hipertermija. Lijek visoke temperature uvodi se u žarište zloćudnog tumora. Postupak se koristi za velike maligne tumore, kao i za intraorgansko širenje metastaza. Zahvaljujući kombinaciji temperature lijekova postiže se željeni rezultat u najkraćem mogućem roku. Posljedice na tijelo i učinci kemije razvijaju se.
 • Platina. Za liječenje ove vrste koristi se platinasta tvar. Metoda se koristi kada drugi tretmani nisu dali pozitivne rezultate. Eliminiraju zloćudne novotvorine u mjehuru, plućima i testisima. Platina je u mogućnosti utjecati na takve dijelove ljudskog tijela u kojima su se drugi lijekovi pokazali nemoćnima. Karakterizira ga povećana učinkovitost, pozitivna prognoza nakon tijeka terapije.
 • Nježan. Za postupak se koriste kemijski pripravci koji imaju manje agresivan učinak na tijelo. Koristi se za liječenje zloćudnih tumora u starijih bolesnika ili kod onih kojima je fizičko stanje oslabljeno, kao i u početnim fazama onkologije. Ova metoda liječenja ima minimalne nuspojave za tijelo..
 • Visoka doza. Kemoterapije ovog tipa pribjegavaju se recidivu ili rezistenciji tumora. U svakoj fazi postupka koriste se posebne tvari koje se ne presijecaju u otpornosti. Monoterapija se provodi lijekom, koji je na određenoj razini izabran kao dominantan.
 • palijativ Ovaj tečaj kemoterapije provodi se kako bi se produljio život pacijenta i ublažila bol od simptoma. Koristi se kada oporavak nije moguć, u posljednjim fazama onkologije. Uporna remisija postiže se kemom.

Nakon svake korištene opcije raspoređuje se vrijeme za obnovu tijela. Pacijentu se daje postupak koji je propisao profesionalni kemoterapeut na temelju složenosti i stadijuma bolesti. Glavni cilj liječenja je suzbiti širenje stanica raka i uništiti maligni fokus. Bez potrebe za prekidom neplaniranog postupka, toplo se preporučuje.

Klasifikacija sastavnih dijelova u boji

Vrste kemoterapije razlikuju se u sastavu lijekova koji se koriste za zaustavljanje aktivnosti raka. Danas provode određene vrste postupaka koji se razlikuju u boji:

 1. Crvena kemoterapija. Smatra se agresivnim i nemilosrdnim za ljudsko tijelo. Nakon tečaja imunološki sustav primjetno opada, zaštita od virusnih infekcija i bakterija slabi. Cilj terapije je uništiti rakave maligne stanice i zaustaviti njihov rast. Lijekovi za kemoterapiju ove vrste koriste se antraciklinska podskupina i imaju crveni ton. Ta činjenica objašnjava ime. Trajanje postupka određuje liječnik, praveći pauze između sesija, tako da se tijelo oporavlja nakon djelovanja toksina.
 2. Plava kemoterapija. Koriste se Mitomicin i Mitoxantrone koji pokazuju lijevu plavu boju. Učinak na tijelo manji je od prethodne metode. Svrha postupka je spriječiti relaps i reprodukciju malignih stanica. Između sesija o korištenju tvari napravljeni su razmaci tako da se osoba može odmoriti od toksičnih tvari.
 3. Žuta kemoterapija. Za ovaj postupak koriste se sljedeći lijekovi: Ciklofosfamid, Fluorouracil ili Metotreksat. Te su tvari nježne, lakše ih je prenijeti bolesniku s rakom, čije je tijelo oslabljeno, iscrpljeno od bolesti. Razdoblje samoizlječenja nakon tečaja ne traje dugo.
 4. Bijela kemoterapija. Sastav tvari uključuje Taxol. Koristi se u liječenju zloćudnih tumora dojke kod žena. Smatra se naj štedljivijim za ljudsko tijelo i lako se podnosi..

Vrste terapije razlikuju se u stupnju utjecaja na tijelo. Odvojene metode liječenja pokazuju povećane nuspojave. Ovisno o agresivnosti raka, mjestu tumora, dobi i fizičkom stanju pacijenta, primjenjuju se odgovarajuće metode, terapijska potporna terapija. Kemija s visokim dozama propisana je kada tijelo ima jaku intoksikaciju i prevalenciju malignih stanica. Dozu lijeka određuje onkolog..

Priprema za postupke

Prije provođenja tečaja kemoterapije, morate se pripremiti, proći sveobuhvatan pregled tijela. Ako postoje kronične bolesti akutnog oblika, tada je kemoterapija snažno obeshrabrena kako bi se izbjegle komplikacije. Tijekom terapije, tijelo treba hranjive tvari, vitamine. Stoga je važna uravnotežena, pravilna prehrana. U vrijeme kemije važno je održavati emocionalnu i mentalnu ravnotežu, izbjegavati šokove i stresove.

Kemoterapijski pripravci uključuju prestanak pušenja i pijenje alkohola. Štetne tvari mogu poremetiti tijek liječenja, dovesti do ozbiljnih komplikacija. Važna je i podrška voljenih i onih koji su uspješno pobijedili onkologiju i vratili se u svoj uobičajeni život. Pozitivan stav, kao i motivacija dat će snagu i odlučnost da ne odustanete, da ne odustanete. U vrijeme kemijskih postupaka treba ograničiti fizičku aktivnost. Iz tog razloga, neki pacijenti odlaze na vrijeme pregleda i terapije..

Prije početka liječenja preporučuje se provesti prethodno čišćenje tijela od toksina. Morat ćete voditi računa o uzimanju lijekova koji štite bubrege, jetru i želudac od agresivnih učinaka kemije. Lijekove će propisati dežurni liječnik, vodeći računa o potrebama i karakteristikama pacijentovog tijela. Samo-lijek će dovesti do kršenja liječenja i povećati nuspojave lijekova.

Načela kemoterapije

Metoda liječenja u onkologiji je pod budnim nadzorom kemoterapeuta. U nekim slučajevima propisano je zračenje tijela. Razlika u utjecaju na tumor. Zračna terapija ima lokalizirani učinak izravno na leziju, ubijajući maligne stanice. Za razliku od zračenja, kemija je u mogućnosti doći do udaljenih, nepristupačnih područja opasnih novotvorina. Trajanje tečaja s intervalima odmora od nekoliko dana pruža tijelu priliku da se oporavi i odmori od toksičnih tvari. Tijekom postupka pacijent je obično izoliran od vanjske buke i vanjskih podražaja.

Prema načinu primjene, kemoterapija je intravenska, intramuskularna. Tvari se mogu koristiti oralno u tabletama, supkutano, kao i izravno u žarištu zloćudne lezije. Onkolog odabire opciju za uporabu lijekova nakon proučavanja stupnja razvoja onkologije, popratnih bolesti pacijenta i lokalizacije tumora. Liječnik također postavlja tijek i režim liječenja za određenu osobu, na temelju karakteristika i potreba tijela. Broj sesija ovisi o stadiju onkologije, karakteristikama i potrebama pacijenta. U nekim slučajevima primijenite nekoliko sesija zaredom.

Kemoterapija i tipovi tumora

Načini liječenja ovise o lokalizaciji onkologije. Niže su navedene vrste raka i metode preporučene terapije:

 • Rak pluća. U ovom slučaju koriste se ciljane tvari koje utječu na receptore maligne novotvorine. Pozitivan rezultat je očit uz minimalne nuspojave na zdrave stanice tijela..
 • Rak dojke kod žena. Koristite uljane vrste kemije prije i nakon operacije. Veličina neoplazme smanjuje se uz pomoć uvedenog lijeka, a nakon operacije koristi se terapija za sprječavanje širenja metastaza u unutarnjim organima. Da bi se provjerila razina malignih stanica, koristi se suha kemija uz pomoć koje se protein mjeri u krvi. Pridržavanje preporuka liječnika prije i nakon liječenja pomoći će preživjeti uklanjanje malignih tumora bez globalnih negativnih posljedica..
 • Rak želuca Liječenje onkologije kombinirano je s zračenjem. Tkiva želuca nisu osjetljiva na kemijske lijekove, stoga se terapija koristi u kombinaciji s ionskim zračenjem. Tijekom liječenja nužno su propisana sredstva za povraćanje refleksa i mučnine kako bi se postigla tolerancija postupka. Ako je potrebno, propisana je dvostruka doza tvari.

Kemoterapija se pacijentu propisuje odvojeno, nema standardnog liječenja pogodnog za sve. Ovisno o lokaciji, kao i u fazi bolesti, može biti potrebna kirurška intervencija, uklanjanje malignog tumora, kao i zračenje, ionsko zračenje na stanice raka. U nekim se slučajevima koristi skup primijenjenih metoda..

Nuspojave na tijelo

Kemoterapija se odnosi na agresivne metode liječenja koje štete zdravim stanicama unutarnjih organa i vitalnim procesima. Zbog svog kemijskog sastava, lijek ne može biti potpuno bezopasan, bez ikakvih negativnih učinaka. Ozbiljnost i ozbiljnost nuspojava ovise o stadiju raka, fizičkom stanju pacijenta. Postoje kršenja probavnog trakta, gubitak kose, gnojni iscjedak. Od velike je važnosti pacijentovo emocionalno stanje, njegova odlučnost i sklonost oporavku. Uspostavljen namjerno negativnim ishodom, osoba pada duhom, spušta ruke i prestaje se boriti. U tom se slučaju smanjuje vjerojatnost pozitivnog ishoda terapije..

Reakcija tijela na kemoterapiju kod ljudi je različita. Lijekovi posljednje generacije usmjereni su na minimiziranje negativnih simptoma i destruktivnog učinka na zdrave stanice unutarnjih organa. Nemoguće je unaprijed predvidjeti kako će se pacijent osjećati nakon postupaka. Simptomi mogu biti ozbiljni ili potpuno izostati. Emocionalno stanje osobe utječe na ishod liječenja, stoga su važna podrška i razumijevanje rodbine i prijatelja. Važno je izbjegavati stres i emocionalne preokrete. U slučaju prekomjernih briga, možete potražiti pomoć psihologa, piti umirujuće lijekove na prirodnoj osnovi.

Mučnina i povračanje

Lijekovi koji se unose u tijelo imaju povećanu toksičnost, utječu na sluznice, jetru i moždane funkcije. Često tijekom terapije pacijenti osjećaju mučninu i povraćanje. Što se više osoba s rakom boji simptoma, veća je vjerojatnost da će ga doživjeti. Mozak je podešen na provođenje strahova, aktivirajući centar za povraćanje. Moderni razvoj donio je lijek s najmanje smanjenim simptomom mučnine i povraćanja nego što je bio korišten prije deset godina. U nekim se slučajevima može izbjeći povraćanje i osjećaj mučnine..

povraćanje

Prije svega, dežurni liječnik treba reći o osjećaju nelagode. Izbor lijekova koji ublažavaju simptome provodi se zasebno za svakog pacijenta, uzimajući u obzir karakteristike tijela. Tijekom liječenja preporučuje se pridržavati se pravila:

 • Pridržavajte se zdrave i zdrave prehrane. Isključite uporabu proizvoda koji imaju iritantan učinak na tjelesne funkcije. Bit će potrebno minimalizirati upotrebu masne, pržene, začinjene hrane. Važno je izbjegavati kemijske i sintetičke aditive za hranu. Prije kupnje proizvoda, preporučuje se prvo pažljivo proučiti sastav za sadržaj štetnih sastojaka.
 • Pijte puno čiste vode u sobi ili toplih temperatura tijekom dana. To će ubrzati metabolizam i metabolizam, pomažući eliminiranju toksina iz tijela. Pijte tekućinu u malim gutljajima da ne biste izazvali povraćanje refleksima. Mučnina se u nekim slučajevima objašnjava bolešću bubrega ili želuca, probavnog trakta. Zbog toga je važno slušati preporuke liječnika..
 • Nakon unošenja kemikalija u krv, u skoroj budućnosti ne možete jesti hranu. Prije postupka, s akutnim osjećajem gladi, dopušteno je uzimati malu količinu hrane, pod uvjetom da se tijelo dobro podnosi. Prije jela trebali biste se posavjetovati s liječnikom.
 • U nekim slučajevima postoji povećana osjetljivost i netolerancija na miris proizvoda. Stoga je bolje spasiti bolesnu osobu iz procesa kuhanja povjeriti taj zadatak drugom članu obitelji.
 • Potrebno je pridržavati se sheme koju je propisao liječnik za uporabu lijekova, čak i u nedostatku negativnih simptoma. To će smanjiti koncentraciju nuspojava i boli.

U skladu s preporukama onkologa i nedostatak inicijative izgladit će se proces terapije, kako bi se postigle maksimalne koristi za tijelo.

Gubitak kose, deformacija noktiju i kože

Glavne nuspojave kemikalija su gubitak kose, promjene u strukturi kože i lomljivi nokti. Ti fenomeni oduzimaju ženama emocionalnu snagu, jer se izgled mijenja na gore. Kod muškaraca je ova faza liječenja manje bolna, ali zdravlje se mora pratiti..

Uz kemoterapiju ćelavost je česta pojava, ali nisu svi kemijski lijekovi provociranje gubitka kose. Stanice žarulje kose su u kontinuiranom procesu podjele, stoga su u procesu terapije izložene destruktivnom učinku lijekova. Ako kosa ne ispada, struktura se i dalje mijenja. Postaju tanke, prigušene i rijetke na glavi i ostalim dijelovima tijela prekrivenim dlačicama. Gubitak kose javlja se dva tjedna nakon početka tečaja terapije, a na kraju liječenja ponovno raste.

Što učiniti s ćelavošću

Da biste ublažili postupak gubitka kose, preporučuje se pridržavati se nekoliko savjeta:

 • Da biste oprali kosu, morate pažljivo odabrati blage vrste šampona na prirodnim sastojcima. Obrišite kosu pažljivo, bez drobljenja i uvijanja. Bolje je ograničiti upotrebu sušila za kosu, glačala i lopatice..
 • Kad započne proces pada, naknadno djelovanje je neizbježno. Preporučuje se kratko ošišati kosu ili ćelavo obrijati glavu. Nakon postupka liječenja, kosa će narasti natrag.
 • Morate nositi šešir kako biste zaštitili vlasište od vanjskih čimbenika i štetnih učinaka.
 • Vrijedno je voditi brigu o odabiru perike unaprijed. Rana potraga za haljinom omogućit će vam da odaberete pribor za maskiranje koji je što bliži prirodnom tonu kose.

Primjećuje se da intenzitet gubitka kose i promjene u strukturi kose izravno ovise o kvalitetnoj, temeljitoj njezi kose prije kemoterapije. Potpuno obnavljanje kose događa se nakon tri mjeseca nakon završetka kemijskih postupaka.

U liječenju onkologije, kemija ne utječe samo na kosu. Nokti prolaze deformacije: počinju se lomiti, eksfolirati, mijenjaju boju i strukturu. Da biste spriječili deformaciju nokatne ploče, trebali biste se pobrinuti za zdravlje noktiju prije tijeka terapije. Važno je pratiti sterilnost instrumenata tijekom manikure. Obavljajte domaće zadatke u zaštitnim rukavicama, štiteći nokte i kožu ruku od djelovanja štetnih tvari u deterdžentima. Ljeti je važno koristiti kremu za sunčanje, kako biste zaštitili kožu tijela od izravnih ultraljubičastih zraka.

Probavni trakt

Sluzna tkiva i membrane tijela kontinuirano se ažuriraju. Stoga tijekom razdoblja kemoterapije dolazi do poremećaja u funkcioniranju ovih stanica. Osoba osjeća poremećaje u obliku opstipacije, nadimanja, proljeva i poremećenog probavnog trakta. Liječenje treba pratiti uravnoteženom, zdravom prehranom. Snažan imunitet i fizička snaga pomoći će u prevladavanju onkologije. Liječnici preporučuju slijediti popis preporuka:

 • Prehrana bi trebala biti redovita i hranjiva. Bolje je jesti u malim obrocima, do pet puta dnevno. Izbjegavajte prejedanje, istezanje želuca i stvaranje dodatnog opterećenja kemoterapijom.
 • Važno je piti dovoljno tekućine tijekom dana. Dnevna zapremina vode trebala bi biti najmanje 2,5 litre.
 • Preporuča se usredotočiti se na hranu koja sadrži vlakna. To su žitarice, mekinje, žitarice.
 • Potrebno je isključiti uporabu alkohola i pušenja. Te loše navike uništavaju tijelo i tijekom razdoblja terapije stvorit će poteškoće, lišit će se fizičke snage.
 • Liječnici preporučuju izbjegavanje masne hrane, bogatih mesnih juha od masnog mesa, kemijskih i sintetskih aditiva u hrani.

Pridržavanje gornjih savjeta izglabit će nuspojavu, što se očituje u obliku kršenja gastrointestinalnog trakta. Liječnik će propisati prikladnu prehranu i dijetu.

Sheme kemoterapije

Prije se monohemoterapija koristila za borbu protiv onkologije, što podrazumijeva uporabu samo jedne kemijske tvari. No, ispostavilo se da taj princip djelovanja izaziva ovisnost o lijeku, a učinak na zloćudne tumore se gubi. Danas terapijske sesije traju i do mjesec dana, a između tečajeva radi se sustavna pauza kako bi se tijelo moglo rehabilitirati i oporaviti.

Kemija se od ozračenja razlikuje po tome što lijek s krvlju prodire u udaljena područja tumora. Moguće je uništiti zloćudnu tvorbu izravno u žarištu lokalizacije stanica karcinoma. U ovom slučaju, pacijent je ozlijeđen, najteža onkologija uznapredovale faze izaziva puno više sindroma boli. Režim kemoterapije uključuje integriranu uporabu dva ili više lijekova. Kod bolesti s onkologijom propisani su lijekovi koji djeluju na mjesto tumora na različite načine, što može olakšati destruktivne procese u tijelu.

Nove se sheme neprestano razvijaju tijekom istraživanja i razvoja. Dakle, s limfomom i rakom sigmoidnog debelog crijeva koristi se kemoterapija prema režimu AS, čija je glavna tvar faslodex. I karcinom želuca, jetre, probavnog trakta, kao i tumori klija stanica testisa kod muškaraca i genitourinarnog sustava liječe se u skladu s MCF režimom. U nekim se slučajevima lijekovi primjenjuju putem trahiostoma, s rakom dišnih putova. Kemikalije liječe i bolesti koje nisu onkološke. Lijekovi koji se koriste za liječenje tuberkuloze.

U liječenju četvrtog stupnja onkologije koriste se opojne tvari koje imaju analgetski učinak na tijelo, koje ublažavaju bolove sindrome bolesti. Prvo trebate razgovarati s liječnikom što uzeti sa sobom na postupak kemije, to će pomoći u liječenju. Primjena liječničkih preporuka, poštivanje svih točaka pripreme pomoći će da se izglade negativne točke u provođenju opasne terapije.

Trajanje terapijskog tečaja

Standardni tečaj kemije je uvođenje injekcija jednom mjesečno. U nekim slučajevima, s jakim tijelom i relativno stabilnom percepcijom lijekova, postupak se ponavlja svaka dva tjedna. Interval primjene lijeka dodjeljuje se svakom pacijentu zasebno, na temelju stupnja razvoja onkologije, dobi pacijenta i fizičkog stanja.

Nakon svake injekcije uzimaju se klinički testovi krvi kako bi se proučila učinkovitost lijekova. U nedostatku rezultata, propisano je drugo sredstvo koje će biti učinkovito u borbi protiv onkologije. Standardni tijek kemoterapije traje šest mjeseci, s mjesečnim intervalom infuzije injekcije. Između sesija napravite pauze kako biste omogućili tijelu da dobije snagu i vrati se u normalno funkcioniranje nakon opasne terapije.

Volumen lijeka koji se ubrizgava u ljudsko tijelo ovisi o veličini i agresivnosti prirode tumora. Kemoterapeut osigurava da se unošenjem kemikalije ne spali susjedni organi i sustavi. Cijelo vrijeme terapijskog liječenja pacijent bi trebao biti pod nadzorom liječnika koji će pratiti tijek bolesti, utjecaj lijekova na tumorske žarišta.

Postupak rehabilitacije

Nakon svakog tečaja kemoterapije potrebno je izdvojiti vrijeme za obnovu i rehabilitaciju tijela. Polaznik liječnika propisuje kompleks lijekova koji pomažu pacijentu da normalizira svoje zdravlje i vrati se svom normalnom životu. Posljedice liječenja ovise o stadiju raka, zanemarivanju bolesti, dobi bolesnika. U primarnim fazama malignih novotvorina kemija se odvija bez ozbiljnih posljedica, postiže se samo zacjeljivanje..

Ne možete donijeti odluku o odbijanju terapije. Čak i u posljednjoj fazi raka, liječenje može dovesti do potpune remisije, poboljšati kvalitetu života. U slučaju odbijanja liječenja, metastaze se šire po tijelu i unutarnjim organima, što dovodi do prerane smrti pacijenta.

Samo-lijek u onkologiji nedopustiv je i krajnje opasan! Odabir metode terapije, režim uzimanja lijekova, učestalost kemoterapija, treba se pridržavati preporuka liječnika. Pravilnim liječenjem i pravodobnom dijagnozom postat će moguća borba protiv onkologije. Važno je slijediti ustaljenu prehranu, pridržavati se pravilne prehrane, zdravog načina života. Pozitivne emocije i šetnje svježim zrakom koristit će tijelu i spriječiti pojavu relapsa nakon terapije.

Kemoterapija protiv raka jajnika

Kemoterapija se koristi za rak jajnika u različitim fazama. Propisano je za smanjenje broja karcinoma u tijelu, suzbijanje rasta tumora i smanjenje njegove veličine. Ova vrsta liječenja koristi se u tečajevima i vrlo je učinkovita..

prednosti

Kemoterapija se često koristi u fazama 1-3 od raka jajnika, u posljednjoj fazi upotrebe je manje učinkovita. Njegove prednosti:

 • uništavanje stanica raka u tijelu,
 • sprečavajući širenje malignog tumora,
 • smanjenje obrazovanja na jajnicima,
 • zaustaviti metastaze,
 • potpuna eliminacija malih metastaza prije operacije,
 • smanjeni simptomi bolesti,
 • praćenje napretka liječenja,
 • kompatibilnost s drugim terapijskim metodama.

U nedostatku kroničnih bolesti, mladoj dobi bolesnika i u prvim fazama onkologije, najučinkovitije je kemijsko liječenje raka jajnika.

Indikacije i kontraindikacije

Prije propisivanja terapije uzimaju se u obzir sve moguće indikacije i kontraindikacije za njezinu primjenu. S velikim brojem potonjih odabrana je alternativna metoda liječenja.

Indikacije za kemoterapiju raka jajnika:

 • onkološki proces u početnim fazama, najviše podložan liječenju lijekovima,
 • uklanjanje ili smanjenje raka,
 • prevencija metastaza,
 • olakšanje pacijenta,
 • eliminacija ćelija raka u tijelu,
 • povećanje stope preživljavanja.

Terapija lijekovima propisana je za pripremu za operaciju i odmah nakon nje. Ponovljeni tečajevi su potrebni kako bi se pojačao učinak liječenja.

Kada dobiti kemoterapiju prije operacije

Često se propisuje kemijsko liječenje kako bi se pripremili za operaciju raka jajnika. To je potrebno za postizanje sljedećih učinaka:

 • smanjenje veličine tumora radi pojednostavljenja postupka njegovog uklanjanja,
 • maligno usporavanje rasta tijekom predoperativnih priprema,
 • eliminacija malih metastaza i sprečavanje njihovog daljnjeg širenja,
 • smanjenje malignosti tumora.

Drugi tijek kemoterapije nakon operacije tumora je nužan kako bi se spriječio povratak ili smanjio broj stanica raka u tijelu..

U kojim slučajevima, nakon operacije, nije potrebna kemoterapija

Kemoterapija nakon operacije jajnika nije propisana samo u prvoj fazi bolesti uzrokovane nejasnim staničnim tumorom. Štoviše, formacija ne smije prelaziti vanjsku kapsulu dodataka i zahvatiti samo jedan organ. S težim oblikom karcinoma u postoperativnom razdoblju propisano je oko šest tečajeva terapije.

Kemoterapija se ne koristi u slučaju ozbiljnog pogoršanja zdravstvenog stanja pacijenta, s velikim rizikom od kvara vitalnih organa.

Vrste liječenja

Postoje samo dvije vrste kemoterapije - adjuvantna i neadjuvantna. Prvi se koristi nakon operacije za sprječavanje recidiva ili za održavanje dobrobiti pacijenta. Druga vrsta je nužna prije operacije za karcinom jajnika kako bi se smanjila veličina malignog tumora pod kemoterapijskim utjecajem.

Terapija lijekovima razlikuje se u načinu primjene lijeka - intravenski i intraperitonealni. Prvi se koristi najčešće i djeluje tako da lijek distribuira po tijelu s protokom krvi. Intraperitonealna primjena kateterom se u nekim slučajevima smatra učinkovitijom, ali ima veliki broj nuspojava.

Nemoguće je dobiti rak, pa se pacijent ne treba brinuti za zdravlje rodbine i članova obitelji.

Tečajevi kemoterapije

Za pravilno liječenje, žena mora proći nekoliko tečajeva kemoterapije. U slučaju kirurške intervencije, prvi tečaj provodi se odmah nakon operacije, drugi - nakon mjesec i pol, treći - nakon 3-4 mjeseca itd. Učestalost tečajeva određuje liječnik, a određuje učinkovitost liječenja, brzina razvoja karcinoma i dobrobit pacijenta.

Prvi tečaj karakterizira najveća doza korištenih lijekova. U sljedećim fazama kemoterapije, količina lijekova opada i iznosi najmanje 75% prethodne doze.

Koliko je potrebno tečajeva kemoterapije?

Prosječnom bolesniku s karcinomom jajnika propisano je najmanje 6 tečajeva kemoterapije. Održavaju se u intervalima koji se svaki put povećavaju. Posljednji se održavaju svakih šest mjeseci. Ukupno trajanje tečaja kemijske terapije za rak jajnika je 2-3 godine - tijekom tog razdoblja može se postići stabilna remisija bolesti, posebno u njezinim prvim fazama.

Režimi liječenja

Za cjelovit tečaj liječenja potrebna je kombinacija nekoliko lijekova. Sheme kemoterapije za rak jajnika:

 • shema ATS Cisplatin - 50 mg / m, ciklofosfamid - 400 mg / m, Adriablastin - 50 mg / m,
 • VFS shema za uklanjanje germinogenih formacija - Vincristin - 1 mg / m, aktinomicin D - 0,25 mg / m, ciklofosfamid - 400 mg / m,
 • PVB shema za tumore klijalih stanica - Cisplatin - 50 mg / m, Vinblastin - 0,2 mg / kg, Bleomicin - 105 mg.

Ovi režimi liječenja koriste se kao prvi tečaj kemoterapije za rak jajnika. Zbog svoje neučinkovitosti ili relapsa bolesti, koriste se drugi tečajevi liječenja:

 • TIP shema - paklitaksel - 175 mg / m2, ifosfamid - do 5 g / m2, cisplatin - 75 mg / m2,
 • VIP shema - Etopozid - do 100 mg / sq., Ifosfamid - do 5 mg / sq, Cisplatin - 75 mg / sq..,
 • VeIP shema - Vinblastin - 0,2 mg / kg, Ifosfamid - do 5 g / m2, Cisplatin - 75 mg / m2.

Liječenje pojedinačnim lijekovima rijetko se koristi zbog slabe učinkovitosti, ali ima manje nuspojava..

Razdoblje rehabilitacije

Kemoterapijsko liječenje raka jajnika značajno slabi tijelo. Na kraju tečaja žena praktički nema imunitet, fizičku i moralnu snagu. Za potpuno oporavak potrebno je sudjelovanje iskusnih stručnjaka koji mogu pravilno podržati pacijenta.

Da bi ubrzala rehabilitaciju, žena mora slijediti preporuke liječnika:

 • promatranje režima dana - pomaže vratiti fizičku snagu,
 • izvođenje terapijskih vježbi, posjet bazenu,
 • redovite šetnje na svježem zraku,
 • uravnotežena prehrana - u prehranu treba uključiti lagana vitaminska jela koja olakšavaju rad gastrointestinalnog trakta i zasićuju tijelo korisnim tvarima,
 • pohađa tečaj blato terapije ili terapijske kupke,
 • uzimanje vitaminskih kompleksa za jačanje imuniteta,
 • dobar odmor.

Optimalna opcija za pacijenta nakon tečaja kemoterapije bit će spa tretman - u ovoj ustanovi postoje svi potrebni postupci za podizanje imuniteta, sastavlja se individualna prehrana.

Za vrijeme rehabilitacije, prema svjedočanstvu liječnika, pacijent može uzimati lijekove za normalizaciju krvnog tlaka, poboljšanje cirkulacije krvi i druga sredstva koja podržavaju tijelo. Uz hormonalni neuspjeh propisano je liječenje štitnjače, nadbubrežne žlijezde i drugih endokrinih organa.

Kontrola liječenja

Tijekom tečajeva kemoterapije, žena redovito prolazi dijagnostičke postupke. Pomažu u određivanju učinkovitosti liječenja, učinku lijekova na tijelo. Prema rezultatima analiza, po potrebi se tečajevi kemoterapije mogu prilagoditi ili zamijeniti s drugom vrstom liječenja.

Dijagnostički postupci tijekom terapije:

 • krvni testovi za tumor marker CA-125,
 • klinički test krvi,
 • Ultrazvuk jajnika za utvrđivanje veličine tumora i njegove brzine rasta,
 • MRI, CT ili rendgenski snimak udaljenih organa za otkrivanje metastaza.

Zamjena lijekova ili metoda liječenja potrebna je u nedostatku napretka - daljnji rast malignosti, širenje metastaza, porast broja stanica karcinoma u tijelu.

Nuspojave i komplikacije

Kemoterapiju raka jajnika karakteriziraju teške nuspojave koje se javljaju u većini slučajeva. Njihova se manifestacija smanjuje visokim imunitetom, u mladoj dobi.

Tijekom liječenja, žena je u stanju osjetiti sljedeće simptome i stanja:

 • gubitak kose što dovodi do privremene ćelavosti,
 • probavni poremećaji - mučnina, povraćanje,
 • kap hemoglobina,
 • smanjen apetit,
 • vrtoglavica, nesvjestica,
 • zatajenje jetre i bubrega,
 • brza zamornost,
 • kožni osip,
 • pogoršanje kvalitete krvi - nizak broj bijelih krvnih stanica i trombocita.

Sve nuspojave nestaju same od sebe nakon otkazivanja tijeka liječenja..

U nedostatku liječničke kontrole, moguće su komplikacije poput bolesti srca i krvožilnog sustava, zatajenja bubrega ili jetre. Da biste ih spriječili, redovito se podvrgavajte dijagnostičkim postupcima..

Kemoterapijski lijekovi

Uz kemoterapiju koristi se nekoliko vrsta lijekova. Najučinkovitiji od njih za rak jajnika:

 • Karboplatin - derivat platine, antitumorsko sredstvo za intravensku primjenu,
 • Cisplatin - derivat platine, smanjuje veličinu tumora ili njegovu brzinu rasta,
 • Ciklofosfamid - neophodan za suzbijanje imuniteta tijekom ugradnje presadnika ili implantata,
 • Doksorubicin - antibiotik koji sadrži antraciklin,
 • Paclitaxel - biljni pripravak,
 • Docetaksel - polusintetički biljni proizvod,
 • Oksaliplatin - propisan je za stvaranje metastaza ili za sprečavanje njihovog razvoja.

Većina vrsta lijekova koristi se u kombinaciji. Imenovanje samo jednog lijeka potrebno je u rijetkim slučajevima.

Interakcija lijekova s ​​dodacima prehrani

Dopune se često koriste tijekom kemoterapije za rak jajnika za održavanje imuniteta i smanjenje nuspojava. Imenovanje ovih sredstava provodi samo liječnik - ako su odabrani ispravno, nema interakcije s kemoterapijskim lijekovima. Samo-primjena vitamina i drugih dodataka može pogoršati dobrobit pacijenta..

Liječenje relapsa raka

Način liječenja i izbor lijekova za kemoterapiju ovisi o vremenu recidiva raka jajnika. Kada nastupi šest mjeseci nakon oporavka, pacijentu se propisuju karboplatin i paklitaksel. Ako dođe do relapsa u kraćem vremenu, potrebna je upotreba paklitaksela, doksorubicina, ciklofosfamida.

Režim liječenja relapsa odabire se pojedinačno i ovisi o mogućoj manifestaciji raka u drugim organima.

Žena prolazi oporavak na isti način kao i nakon prvog tečaja kemoterapije. U tom je razdoblju važno izbjegavati kontakt s osobama zaraženim prehladama i virusnim bolestima, toplo se oblačiti i pažljivo pratiti vlastito zdravlje. To će pomoći u sprječavanju recidiva raka i ubrzati razdoblje rehabilitacije..

Rak jajnika je ozbiljna bolest koja zahtijeva trenutno liječenje. Kemoterapija se smatra jednom od najboljih metoda za njezino uklanjanje. Unatoč velikom broju nuspojava, koristi se u većini slučajeva raka. Najučinkovitija je njegova kombinacija s kirurškim tretmanom.