Operacija za očuvanje organa za rak dojke

Sarkom

Mastektomija ili djelomično uklanjanje tkiva dojke uglavnom je povezano sa zloćudnim novotvorinama. Ovo je potrebno kako bi se spasio život pacijenta ako konzervativne metode liječenja ne izliječe rak. Prihvaćajući operaciju, potrebno je znati da čak i radikalne metode ne dovode uvijek do zaustavljanja malignog procesa te će biti potrebno dugotrajno liječenje kako bi se izbjegla recidiv tumora..

Indikacije za operaciju

Ako žena ima nasljedne mutacije gena koje dovode do pojave tumora, liječnici preporučuju operaciju za uklanjanje raka dojke.

Indikacije su također:

 • Višestruki nodularni tumori koji se protežu izvan jednog kvadranta.
 • Veličina neoplazme je veća od 5 cm, međutim, kemoterapija ne djeluje i tumor i dalje raste..
 • Izvršeno je ozračenje dojke, ali rak i dalje postoji.
 • Tijekom prve operacije nije bilo moguće ukloniti sve zahvaćeno tkivo.
 • Zračenje se ne može provesti zbog popratnih bolesti vezivnog tkiva - sistemskog eritematoznog lupusa, skleroderme - zbog mogućih ozbiljnih komplikacija.
 • Upalna priroda tumora.
 • Tijekom trudnoće, kada su zračenje i kemoterapija nemogući.

Uklanjanje mliječne žlijezde kod raka ne isključuje pojavu tumorskog procesa u drugoj dojci.

Operacija uklanjanja dojke zbog raka provodi se kad je dijagnoza potvrđena biopsijom. Za operaciju se treba pripremiti za 2 tjedna. Liječnici preporučuju da se suzdržite od uzimanja sredstava za razrjeđivanje krvi, kao i da konzumirate dekocije ljekovitog bilja s istim učinkom - ginko biloba, kopriva i jagoda. Da bi se smanjio rizik od bakterijske infekcije nakon operacije, provodi se tijek antibiotske terapije. Zabranjeno je uzimati bilo koju hranu 10 sati prije operacije.

Vrste kirurgije raka dojke

S obzirom na dijagnozu, ženi se može preporučiti određena modifikacija kirurške operacije. Ovisi o tome koliko je žlijezda zahvaćena, jesu li mišićno tkivo i limfni čvorovi uključeni u proces. Pitanje se rješava biopsijom najbližeg limfnog čvora i mišićnih vlakana smještenih ispod dojke.

Uklanjanje obje mliječne žlijezde uzrokovano je željom žene da izbjegne pojavu novog žarišta onkologije nakon liječenja prve. Ponekad se zajedno s mliječnim žlijezdama uklanjaju jajnici kako bi se zaustavila sinteza estrogena i kako bi se izbjegli recidivi u budućnosti.

Operacije očuvanja organa

Operacije očuvanja organa indicirane su ako je tumor pojedinačan, a okolno tkivo ne klija, nema metastaza, otkriveno je u ranoj fazi. U tom se slučaju uklanja samo zahvaćeno područje ili cijeli kvadrant. Ostaje većina tkiva dojke.

Za žene reproduktivne dobi važno je psihološko stanje i sposobnost da se dijete i doji. Stoga je, ako je moguće, odabrana taktika čuvanja organa.

Kontraindikacija za očuvanje organa za rak dojke je:

 • 3 ili 4 stadij onkološkog procesa;
 • velike veličine tumora s malim volumenom dojke;
 • fokus se nalazi u blizini bradavice;
 • intraduktalni tumori;
 • prisutnost nekoliko žarišta u jednoj mliječnoj žlijezdi.

Nakon djelomičnog uklanjanja tkiva, preporučuje se provesti nekoliko tečajeva zračenja kako bi se uništile preostale atipične stanice koje se nisu mogle eliminirati tijekom operacije. Nakon ozračivanja mogu se oštetiti male limfne žile, što će dovesti do privremenog oticanja ruke od zahvaćenog prsa.

Radikalne metode

Postoje 4 vrste radikalnih operacija na mliječnoj žlijezdi:

 • Jednostavna mastektomija. Podrazumijeva uklanjanje svih tkiva dojke, osim regionalnih limfnih čvorova i prsnih mišića. Ako se limfni čvorovi nalaze u tkivima mliječne žlijezde, uklanjaju se. Takva mastektomija provodi se za intraduktalni karcinom ili za rizik od maligne degeneracije filoidnog benignog tumora..
 • Modificirana radikalna mastektomija. Uključuje uklanjanje cijelog volumena mliječne žlijezde, zajedno s aksilarnim limfnim čvorovima i manjim mišićima pektoralisa..
 • Radikalna mastektomija provodi se ako je karcinomski tumor narastao i zahvatio mišićno tkivo. Uklonjeni su svi aksilarni, subklavijalni i supraklavikularni limfni čvorovi, oba prsnog mišića i cijeli volumen grudnog koša..
 • Bilateralna mastektomija obavlja se na zahtjev pacijenta u slučaju da se rak otkrije u samo jednoj mliječnoj žlijezdi..

Uklanjanje limfnih čvorova potrebno je jer su oni vrsta filtera koji hvataju strane elemente, uključujući stanice raka. Ako se u dijagnostičkoj fazi utvrdi da su limfni čvorovi oštećeni, moraju ih se ukloniti i dodatno pregledati u laboratoriju.

Postoperativno razdoblje

Uklanjanje dojke zbog raka popraćeno je nekim neugodnim pojavama u postoperativnom razdoblju. Najčešći - limfadenoma - nakupljanje limfne tekućine u području ožiljaka, kao i njegov odljev. To se događa jer kirurzi troše krvne žile, a potrebno je vrijeme da se formiraju nove. Tekućina se uklanja tijekom preljeva, a zatim žena posjeti bolnicu kao ambulantu radi provođenja drenaže. Potpuni oporavak nastupa 6 mjeseci nakon operacije.

Privremenim fenomenom može se smatrati smanjenje osjetljivosti u gornjem ekstremitetu, jer se motorni neuroni oštećuju tijekom incizija, a za njihovo obnavljanje potrebno je i vrijeme..

Trajanje rehabilitacije

Razdoblje oporavka nakon uklanjanja mliječnih žlijezda kod raka traje u prosjeku 4 do 6 tjedana. Nakon dana, možete pokušati ustati i malo se pomaknuti. U slučaju slabosti nepoželjno je pokretati motoričku aktivnost jer to oduzima tjelesnoj snazi.

Šavovi se uklanjaju nakon 1,5 - 2 tjedna, ovisno o tijeku zarastanja tkiva. Nakon uklanjanja uboda, možete početi razvijati ruku s posebnim setom vježbi.

 • Treba izbjegavati bilo kakve ozljede kože ruku sa strane operiranog prsa. To može dovesti do infekcije i suppuration zbog lošeg odljeva limfe..
 • Ne lepite prsa dok ležite na boku.
 • Potrebno je napraviti masažu prema gore - od ruke do ramena. To pomaže uspostaviti odljev limfe i ublažiti oticanje..
 • Donje rublje od pamučnog potplata treba biti nošeno i čisto..

Prehrana i ograničenja

Što se tiče prehrane, ne možete preopteretiti tijelo. Zabranjena hrana uključuje kisele krastavce, kiselo povrće i voće, dimljeno meso, masno meso i prženu hranu. Takvi proizvodi zadržavaju tekućinu u tijelu i potiču rad probavnog trakta na pojačan način. Hranu je potrebno uzimati u malim obrocima, doživljavajući blagu glad nakon jela - u ovom slučaju hrana ide u budućnost. Preporučuje se piti samo čistu mirnu vodu, isključujući jaka pića - čaj, kavu.

Prehrana za rak dojke 1. faze nakon operacije trebala bi biti visokokalorična te uključuje svježe povrće, voće, žitarice, mliječne proizvode, kao i kuhanu ribu i nemasno meso. Količinu slatkiša treba smanjiti na minimum, a bolje je eliminirati u potpunosti. Svježe nerafinirano biljno ulje je korisno - sadrži vitamin E i polinezasićene masne kiseline, koje pozitivno djeluju na imunološki sustav.

Za razdoblje oporavka nakon operacije zabranjeno je:

 • okupajte se pod tušem prije uklanjanja uboda;
 • aktivno se kretati i pohađati teretane;
 • sunčanje na suncu ili u solariju;
 • plivati ​​u otvorenoj vodi.

Intimnost je dopuštena ne ranije od 1,5 mjeseca nakon operacije.

Moguće komplikacije

Najčešće komplikacije uključuju:

 • Krvarenje i stvaranje potkožnih hematoma. To se događa zbog karakteristika pacijentovog sastava krvi.
 • Stvaranje gnojnih žarišta uslijed slabe opskrbe krvi operiranim područjem i stagnacije limfe.
 • Erysipelas zbog infekcije rane streptokoknom infekcijom.
 • Dugotrajna ili fantomska bol u pazuhu ili na mjestu uklonjenog prsa.
 • Psihološki problemi povezani s gubitkom organa koji simbolizira žensku privlačnost.

Pri uklanjanju mišića pektoralis major kod žene može se primijetiti ograničenje motoričkih funkcija ruke za cijeli život.

Pregled nakon operacije

Kirurgija raka dojke ne oslobađa ženu od potrebe redovitog redovitog pregleda najmanje 5 godina nakon mastektomije. To je povezano s rizikom recidiva tumora. Ponekad se to dogodi nakon nekoliko godina, nekad nakon desetljeća. Iskusni onkolozi kažu da je predispozicija za rak doživotna kazna. Ako se bolest povuče, budnost se ne može izgubiti. Potrebno je dva puta godišnje podvrći se pregledu na ultrazvuku, MRI, a također uzeti testove za tumorske markere. To će vam omogućiti da u promatranju procesa vidite i najmanje znakove povratka bolesti. Pregled se provodi nakon završetka svih faza liječenja koje su bile planirane nakon kirurškog uklanjanja dojke.

Kako se izvodi operacija dojke??

Jedna od najčešćih operacija u medicini je uklanjanje dojke ili mastektomija koja ima nekoliko različitih tehnika.

Mastektomija je radikalno uklanjanje dijela dojke susjednih tkiva pomoću operacije. Ovisno o opsegu onkologije, uklanjanje mliječne žlijezde može biti potpuno ili djelomično..

Indikacije za uklanjanje dojki

Mastektomija se provodi ako žena dijagnosticira benigni ili zloćudni tumor na području prsnog koša. Često se propisuje postupak ako žena u obiteljskoj anamnezi ima rizik od tumora dojke.

Osim toga, ako postoji vjerojatnost za onkološku patologiju (agresivni karcinom) ili sljedeće indikacije za kiruršku operaciju:

 • Upala mliječne žlijezde.
 • Nedostatak kemoterapije.
 • Velike i nepoznate formacije.

Ako se tijekom gestacijskog razdoblja ženi dijagnosticira rak i ne postoji način da provede standardno zračenje (kako ne bi naštetilo djetetu), propisuje se mastektomija.

Je li moguće izbjeći operaciju?

Uklanjanje mliječne žlijezde propisano je samo kad je laboratorijski dokazano da se benigni tumor razviju u maligni, a to prijeti ozbiljnim posljedicama za ženu.

Stoga se za točnu dijagnozu provodi biopsija dojke..

Ako dijagnoza nije potvrđena, kirurška intervencija može se dobro izbjeći..

Inače, mali komad tkiva uklanja se ultrazvučnim pregledom kako bi se poslao na ispitivanje prisutnosti atipičnih stanica..

Tek nakon potvrde dijagnoze, liječnik propisuje planiranu pripremu i operaciju. Inače, specijalist propisuje učinkovito liječenje i standardne metode terapije..

Vrste hirurške operacije uklanjanja grudi

Ovisno o pojedinačnim pokazateljima, stupnju razvoja raka, liječnik će se voditi određenim kirurškim postupkom.

Točnost određivanja kirurške intervencije ovisi o sljedećim karakteristikama:

 • Starost bolesnika.
 • Stadij bolesti.
 • Uključenost okolnih mekih tkiva i limfnih čvorova.
 • Lokacija tumora.
 • Veličina grudi.
 • Prisutnost kroničnih patologija.
 • Opće stanje pacijenta.

Danas mnogi liječnici prakticiraju izbor metoda liječenja zajedno s pacijentom. Zahvaljujući razvoju novih tehnika i opreme, u mnogim slučajevima pacijentica uspijeva u potpunosti održati estetiku dojke. Ako to nije moguće, liječnik predlaže da žene ugrade implantate. Inovacije u području medicine danas omogućuju ovaj postupak očuvanja organa da sačuva mliječne žlijezde. U ovom se slučaju suština svodi na djelomično uklanjanje dojke na mjestu zloćudne formacije. Tehnika vam omogućuje da u potpunosti izrezujete tumor na raku, ali istovremeno održavate estetski izgled ženskih dojki, održavate mliječnu aktivnost i reproduktivnu funkciju.

lumpectomy

Minimalno invazivni postupak uključuje sektorsku resekciju ili segmentaciju i eksciziju mliječnih žlijezda.

Značajke operacije:

 1. Ovaj je postupak prilično uobičajen za pacijente s malom karcinomom, koji je otkriven u ranoj fazi. Omogućuje vam da spremite mliječne žlijezde, dojku u prirodnom obliku, pa je ženino emocionalno stanje manje pogođeno, pacijentovo razdoblje rehabilitacije značajno je smanjeno.
 2. Kako bi spriječili ponovnu onkologiju, stručnjaci propisuju uporabu radioterapije nakon lumpektomije. U većini situacija takva integrirana tehnika omogućuje postizanje izvrsnih rezultata, potpuno se riješijući problema.

Quadrantectomy

Ako kancerozni tumor prelazi 2,5 cm veličine, propisan je postupak kvadrantektomije, tijekom kojeg dolazi do djelomičnog eksciziranja mliječne žlijezde, barem 1/4 dijela. Ali, uz to, liječnik mora ukloniti limfne čvorove iz pazuha.

Kao rehabilitacija propisana je zračna terapija radi sprječavanja recidiva..

mastektomija

Najčešća je operacija eksciziranja mliječnih žlijezda kod žena s dijagnozom karcinoma. U ovom slučaju uklanjaju se žlijezde, limfni čvorovi i čvorovi u području pazuha.

Postupak mastektomije, ovisno o pojedinačnim indikacijama pacijenta, može se provesti pomoću 4 glavne metode:

 1. Radikalna je najčešće izvedena terapija u kojoj se vrši uklanjanje kompletnih limfnih čvorova, mliječnih žlijezda i prsnog mišića. Radikalna operacija uklanjanja obje žlijezde vrlo je rijetka, tek kada rak napreduje i razvija se u posljednjoj fazi.
 2. Bilateralni postupak uključuje odrezivanje obje mliječne žlijezde, čak i ako se rak nalazi u istoj dojci. Takva terapija je indicirana kada pacijent ima tumor lokaliziran u nekoliko segmenata dojke. To je signal da se u budućnosti može ponoviti recidiv i da će se rak prenijeti na drugu dojku.
 3. Ukupno se sastoji od dijela pacijentovih dojki, limfnih čvorova. Takva se operacija može izvesti kao preventivna mjera ako u obiteljskoj anamnezi postoji rizik od raka dojke. Potpuna je mastektomija propisana za karcinom dojke.

Mogući rizici

Unatoč činjenici da su mnoge vrste postupaka minimalno invazivne, ipak se radi o operaciji i, poput svake kirurške intervencije, postoji rizik:

 • Stvaranje trombotskih krvnih ugrušaka, koji se mogu lokalizirati u plućima, u blizini srca.
 • Veliki gubitak krvi tijekom uklanjanja dojke.
 • Teško disanje.
 • Postoperativne infekcije.
 • Problemi s bubrezima, rad mokraćnog mjehura.
 • Alergija na ubrizgane lijekove.
 • Upala šavova.
 • Stroka tijekom postupka.
 • Može trnuti i bolovati u prsima, ruci ili ramenu.
 • Ruke mogu nateći.

kontraindikacije

Prije postupka, žena se mora upoznati s popisom ograničenja i kontraindikacija:

 • Male grudi (problematično je imati plastičnu operaciju).
 • Vaskularna bolest kolagena.
 • Veličina brtvila prelazi 5 cm.
 • Multifokalne bolesti.
 • Histološke bolesti.

U svakom slučaju liječnik pruža detaljnu konzultaciju.

Priprema za operaciju

Postupak izvlačenja dijela prsa zahtijeva pažljivu i dugu pripremu, kako fiziološku, tako i moralnu.

Razmotrite osnovna pravila pripreme:

 • Tijekom pregleda, specijalist mora točno lokalizirati mjesto tumora, njegovu veličinu i kvalitetu, tako da će pacijent morati podvrći niz posebnih pregleda.
 • Pacijent mora biti vrlo iskren s liječnikom kako bi izbjegao pogreške i moguće posljedice.
 • Potrebno je informirati terapeuta o mogućoj trudnoći, uzimanjem posebnih moćnih lijekova i biljnih pripravaka.
 • 3-4 dana prije određenog datuma postupka, morate prestati uzimati aspirin ili ibuprofen, prestati uzimati vitamine i bilo koje druge lijekove koji mogu poremetiti zgrušavanje krvi.
 • Pacijent se može posavjetovati s liječnikom, pitajući se koje lijekove treba piti prije operacije i točno slijediti sve upute.

Pregled

Prije nego što se utvrdi datum uklanjanja mliječne žlijezde, pacijentu će biti propisan niz testova i pregleda koji će pomoći u postavljanju točne dijagnoze:

 1. Ispitivanje materijala na atipičnim stanicama.
 2. Rendgen prsa.
 3. Ultrazvučno skeniranje.
 4. Terapija magnetskom rezonancom.
 5. Opći i detaljni test krvi.
 6. Skeniranje kostiju.

Prije uklanjanja mliječne žlijezde, anesteziolog može izvesti neke manipulacije kako bi odabrao odgovarajuću anestetičku tvar, ovisno o pojedinačnim indikacijama, dobi..

Kako je mastektomija?

Na samom početku uklanjanja dojke pacijent će imati anestetički učinak da potpuno anestezira cijeli događaj.

U prosjeku uklanjanje mliječne žlijezde može trajati 2-3 sata, ne više. Dulje operacije se provode samo ako se odmah nakon mastektomije planira rekonstrukcija.

Suština postupka uklanjanja dojke je sljedeća:

 • Liječnik obavlja mali rez u obliku elipse, ne više od 18-20 cm. Rez počinje na unutarnjoj strani prsnog koša, lagano se dižući do područja pazuha.
 • Mliječne žlijezde se uklanjaju i šije se rez, tijekom kojeg kirurg nameće posebne šavove koji se upijaju. Nakon ovoga, postupak obnavljanja dojke mnogo je jednostavniji i neće biti ružnih, ometajućih ožiljaka. Ti će se ubodi uklanjati na specijalistički sastanak 12-14 dana nakon operacije.
 • Tijekom uklanjanja mliječne žlijezde, liječnik ugrađuje dvije drenažne cijevi, koje tijekom razdoblja oporavka uklanjaju preostale tjelesne tekućine kako bi se spriječile komplikacije i otekline.
 • Ovisno o tome je li izvršena potpuna ili nježna mastektomija, bradavice i areola u boji mogu se ukloniti ili ostaviti na mjestu..
 • Ako kirurg ima sumnju na razvoj i rast tumora, tijekom operacije liječnik može izvršiti biopsiju limfnog čvora. To će vam omogućiti da provjerite razinu lokalizacije raka. U nekim slučajevima, tijekom uklanjanja mliječne žlijezde, liječnik će propisati promjene u postupku: potpuno uklanjanje grudi, moguće je selektivno uklanjanje čvorova ispod pazuha. Ali ovo je rijetka operacija.
 • Nakon uklanjanja mliječne žlijezde, žena je premještena u odjeljenje, gdje će morati boraviti najmanje 48 sati, a nakon pregleda kod specijalista može se otpustiti pod nadzorom terapeuta.

Narkoza

Izvodi se opća anestezija, žena je bez svijesti i cijeli postupak uklanjanja mliječne žlijezde je potpuno bezbolan.

Koji se šavovi nameću?

Gotovo uvijek, ako žena nema individualne kontraindikacije, kirurg nameće kozmetičke svjetlosne ubode.

Ovo rješenje omogućuje vam dodatno ubrzavanje oporavka, zacjeljivanje rana. Ne treba ih uklanjati samostalno.

Liječnici često koriste visokokvalitetne hipoalergenske pređe iz B BRAUN-a, njemačke tvrtke ili Johnson & Johnson, Covidien.

Njihova prednost je što se rastvaraju tijekom rehabilitacije žene i ne ostavljaju šavove, ožiljke.

Kozmetički šavovi imaju estetskiji izgled, izgledaju mnogo urednije, a u budućnosti će to uzrokovati psiho-traumatičnu situaciju za ženu nakon operacije.

Postoperativno razdoblje

Odmah nakon uklanjanja mliječne žlijezde pacijent bi trebao biti u bolnici, tako da liječnik stalno nadgleda ozdravljenje i obnavljanje tkiva. Nakon 3-4 dana, ako sve pođe dobro, žena se već može otpustiti kući, podvrgavajući se sustavnim medicinskim pregledima.

Prije otpuštanja žene kirurg provodi temeljit pregled šavova, razine ozdravljenja. Također, liječnik mora ukloniti drenažu i provesti antiseptički tretman rane, izvršiti ispravan preljev.

Naknadno liječenje i oporavak nakon uklanjanja mliječne žlijezde odvija se kod kuće, tijekom rehabilitacijskog razdoblja potrebni su sljedeći lijekovi:

 1. Analgetski lijekovi potrebni u prvih nekoliko dana pražnjenja za uklanjanje boli, nelagode nakon operacije.
 2. Antibiotici su neophodni nakon uklanjanja mliječne žlijezde, koji sprječavaju razvoj infekcije, upalni proces.
 3. Šavovi se mogu ukloniti samo 10-14 dana nakon kirurškog zahvata..

Prvi dani

U početku se nakon uklanjanja mliječne žlijezde mogu primijetiti neki štetni simptomi kojih svakako trebate biti svjesni:

 1. Krvarenje iz malih posuda. Kako bi spriječili sličnu situaciju nakon uklanjanja mliječne žlijezde, liječnici tijekom operacije koriste posebne električne alate - koagulans. Također u postoperativnom razdoblju, kako bi se spriječilo krvarenje, koristi se hemostatska otopina aminokapronske kiseline. Na ranu se stavlja preljev natopljen otopinom. Naravno, sustavno zavijanje sterilnim materijalima smatra se obveznim. Ako krvarenje ne prestane 1-2 dana nakon uklanjanja mliječne žlijezde, pacijent se intenzivira, potrebno je konzultirati kirurga na drugoj operaciji.
 2. Upala i infekcije mogu se pojaviti prvih 5-7 dana nakon postupka. Da biste spriječili takvu situaciju, potrebno je pažljivo slijediti preporuke liječnika, higijenska pravila. Uz to, sama pacijentova koža je glavni izvor razvoja bakterija nakon uklanjanja mliječne žlijezde. Kako bi se spriječio razvoj infekcija, koža oko rane mora se stalno tretirati antiseptičkom otopinom. Prije operacije propisani su obavezni antibiotici. Ako žena ima upalni proces u postoperativnom razdoblju, propisuju se i antibiotici. U tom slučaju, nakon 3-4 dana, upala odlazi.
 3. Akumulacija fiziološke tekućine i cerebrospinalne tekućine u šupljini rane nakon uklanjanja mliječne žlijezde. Uslijed sjecišta limfnih čvorova i putova dolazi do ometanja mekih tkiva, blagog oticanja i nakupljanja tekućine. U početku se fiziološka tekućina ispušta kroz instalirani sustav odvodnje, kasnije se pacijentu daju posebne injekcije i punkcije. Akumulacija cerebrospinalne tekućine na mjestu operacije prilično je česta, stoga žena tijekom 3 tjedna treba napraviti punkciju kako se tekućina nakuplja. Analog može biti poseban sustav drenaže Unovak, koji se može dugo vremena instalirati u šupljinu rane. To će pomoći da se liječnik ne pojavljuje tako često..

Moguće komplikacije

Razvoj nekih komplikacija nije neuobičajeno nakon uklanjanja mliječne žlijezde, o njima se moraju unaprijed upoznati:

 • Pojava hematoma na mjestu uklanjanja mliječne žlijezde.
 • Pojava nabora na mjestu bradavice.
 • Malformacije dojke, šupljine.
 • Infektivna infekcija, suppuracija rane.
 • Prisutnost ožiljaka i ožiljaka na mjestu uklanjanja dojke.
 • Oticanje, oslabljen limfni protok (posebno ako su tijekom operacije pogođeni limfni čvorovi).
 • Bol, nelagoda, odmah nakon kirurškog zahvata.

Vrijedi napomenuti da je uklanjanje mliječnih žlijezda neugodan i bolan postupak koji utječe na estetski izgled i stvaranje neke nelagode.

Kako izbjeći posljedice?

Da biste spriječili razvoj komplikacija, štetnih simptoma, trebali biste strogo slijediti preporuke liječnika i slijediti propisana pravila.

Prisutnost patologija u postoperativnom razdoblju zahtijeva znanje kako se nositi s tim:

 1. Žene u razdoblju nakon i prije operativnog razdoblja trebaju izbjegavati dobivanje ultraljubičastih zraka na grudima, te stoga ograničiti vrijeme provedeno na suncu ili u posjeti solarijumu. Općenito, ovo se pravilo odnosi na zdrave žene..
 2. Minimizirajte vježbanje, stres, izbjegavajte stresne situacije. Da bi se brzo oporavila, žena bi se trebala odmarati i pokušati se okružiti pozitivnim emocijama. To će pomoći u normalizaciji nakon uklanjanja mliječnih žlijezda..

A što je s ljepotom?

Zbog činjenice da je postupak uklanjanja mliječnih žlijezda u mnogim slučajevima potpuna ekscizija dojke, žene imaju pitanje, ali što je s ljepotom i estetskim izgledom? Kršenje integriteta, kozmetički nedostaci uzrokuju mnoge psihološke probleme pacijentima.

Plastika dojki i rad profesionalnog plastičnog kirurga pomoći će riješiti ovu situaciju..

U tom će značenju i ortopedski događaji biti od značajnog značaja. Često, ako nema ograničenja, plastična operacija i obnova dojke provode se paralelno s postupkom uklanjanja mliječnih žlijezda.

Iako se u nekim slučajevima, kako je naznačio liječnik, rekonstrukcija dojke provodi već u postoperativnom razdoblju. Načelo obnavljanja dojke je stvaranje posebnog preklopa od izvornog materijala za implantaciju proteze. Često se takav preklop uzima žena s leđa ili stražnjice.

Psihološki trenutak

Uz sve gore navedene postupke, nakon uklanjanja mliječne žlijezde mora se provesti psihološka rehabilitacija žene. Zbog toga je u klinikama prisutan i puni psiholog.

Samo-oporavak kod žena je težak i dovoljno dug, pa se rijetko prakticira. U ovom su slučaju moguća pogoršanja, odbacivanje implantata i mnogi drugi štetni učinci..

U većini slučajeva, nakon uklanjanja mliječne žlijezde, svakom pacijentu u jednoj ili drugoj mjeri potrebna je pomoć profesionalaca u postoperativnom razdoblju, u posebno formiranom sustavu socijalnih i psiholoških mjera.

Rekonstrukcija dojke

Obnova dojke žene nakon uklanjanja mliječnih žlijezda svodi se na stvaranje njegove vidljive prisutnosti. U nekim slučajevima, prema želji klijenta, liječnik obnavlja izgubljenu žlijezdu.

Druga opcija je skuplja i složenija, ima niz kontraindikacija i zato se koristi puno rjeđe..

U prvoj opciji za obnavljanje dojke, pacijentica može samostalno odabrati veličinu i jastučiće na prsima, kao i sam tekstilni ili silikonski materijal za izradu prijenosne proteze.

Danas se većina medicinskih centara bavi izradom i izradom posebnih proteza za žene koje su izgubile grudi. Ovo je širok raspon tkanina, silikonskih proteza trajnih i privremenih proteza. Ovisno o sklonostima pacijenta, moguće je odabrati novu veličinu i oblik nove dojke.

Da bi se proteza ukorijenila i ne bi uzrokovala nelagodu te potom postala sastavni dio ženskog tijela, liječnik prvi put nakon rekonstrukcije propisuje upotrebu ortopedskog donjeg rublja.

Ovo su funkcionalni i vrlo lijepi setovi s posebnim umetcima za protezu, širokim remenima za bolju fiksaciju..

Operacija dojke

Stručnjaci za plastiku tvrde da je postupak obnove ženskih dojki složen i skup. Ali, ovo je prilika da pacijent nakon uklanjanja mliječnih žlijezda, uz pomoć vlastite kože, stekne zdrav i lijep izgled.

Ljepota ženske dojke razveseljava, poboljšava emocionalnu i psihološku pozadinu nakon uklanjanja dojke.

Preporuke liječnika

Da bi fiziološki i emocionalni oporavak žene prošao bez problema i nuspojava, pacijentica se mora pridržavati preporuka liječnika:

 1. Slijedite raspored redovitih preljeva i posjete liječniku.
 2. U postoperativnom razdoblju žena mora nositi posebno terapijsko ortopedsko rublje, koje je nepotrebno skidati čak i noću. U prosjeku 1-1,5 tjedana smatra se obveznim čarapom za kompresiju. To će pomoći rani da dobro zacijeli..
 3. Pacijent treba više odmora, spavanja u postoperativnom razdoblju.
 4. Samo uz dozvolu liječnika, žena se može početi umivati ​​pod tušem, kupati se. Vrijedno je uzeti u obzir da se odmah nakon operacije ne preporuča vlažiti šavove i ranu, ne koristiti sapun.
 5. Kako bi se spriječili hematomi i bol, liječnik će propisati posebne masti i kreme.
 6. Ako se stanje žene odjednom pogorša, odmah se obratite liječniku za savjet.

Trenutno postoje mnoge indikacije za uklanjanje dojke, u potpunosti i djelomično. Definira se kao kompletna kirurška resekcija tumora..

Uklanjanje se vrši uz pomoć modernih visoko preciznih instrumenata iskusnih kirurga, a žena nema razloga za brigu. U mnogim je slučajevima to nužan postupak i mora se izvesti odmah, usprkos svim stresnim čimbenicima..

Operacija karcinoma dojke je besplatna kako je naznačeno u državnim klinikama..

Ako se postupak provodi u privatnim klinikama, tada će prosječni trošak biti približno sljedeći:

 • Sektorska resekcija mliječne žlijezde (uklanjanje fibroadenoma mliječne žlijezde) - od 35.000 rubalja.
 • Radikalna mastektomija - 90.000-100.000 rubalja.
 • Istodobna mastektomija i rekonstrukcija s vlastitim tkivima - 150 000 rubalja.
 • Rekonstruktivna operacija rekonstrukcije dojke pomoću preklopa prednjeg trbušnog zida - 120 000 rubalja.
 • Rekonstrukcija dojke:
  • 1. faza: Instalacija ekspandera - 90 000 rubalja.
  • Faza 2: Instalacija implantata - 85000-115000 rub.
  • 3. faza: Obrada bradavica - 35 000 rubalja.

Recenzije

Pregledi za uklanjanje grudi:

Mogućnosti kirurgije raka dojke

Rak dojke je glavni uzrok smrti i invalidnosti za žene u dobi od 20-44 godine. Unatoč činjenici da se nove metode dijagnosticiranja i liječenja ove bolesti stalno pojavljuju, smrtnost u Rusiji je i dalje visoka zbog činjenice da se bolest otkriva u kasnim fazama. Ako se preventivna mamografija ne zanemari, bolest se može uspješno izliječiti. Glavni tretman je operacija raka dojke.

Načela kirurškog liječenja

Relativno nedavno je prednost dobila mastektomija - potpuno uklanjanje organa zajedno s prsnim mišićima, lokalnim skupinama limfnih čvorova i masnog tkiva aksilarne regije. Bila je to opsežna i jeziva operacija, nakon koje su se pacijenti dugo i naporno oporavljali, ali nije bilo druge mogućnosti da se u potpunosti uklone sve tumorske stanice. Sada su se pristupi promijenili, prednost se daje funkcionalno štedljivom i očuvanju organa.

Prvo, nove dijagnostičke metode omogućile su otkrivanje tumora minimalnog volumena u ranim fazama. Drugo, pojavili su se novi lijekovi za kemoterapiju i poboljšane su tehnike kemoterapije. Sve je to dovelo do činjenice da je uklanjanje dojke prestalo biti obvezno, operacije s karcinomom dojke postale su mnogo manje traumatične i često daju zadovoljavajući estetski rezultat..

Prilikom odabira načina rada uzmite u obzir:

 • stadiju rasta tumora;
 • histološke karakteristike;
 • imunohistokemijske karakteristike tumora;
 • opće stanje pacijenta;
 • dob, ustavni čimbenici;
 • veličina grudi.

lumpectomy

Ovom operacijom uklanja se tumor dojke i malo područje susjednih tkiva bez utjecaja na kožu, fasciju i mišiće. Zasebnim rezom omogućuje se pristup limfnim čvorovima, nakon čega se uklanja jedan takozvani „sentinel“ limfni čvor na analizu - uzimajući glavni odljev limfe iz zahvaćene žlijezde. Ako nije zahvaćeno, limfni čvorovi se ostave na mjestu, u protivnom se uklanjaju. Ovo je sada standardni tretman za rani karcinom dojke..

Budući da je volumen uklonjenog tkiva minimiziran, vjerojatno neće biti uklonjene pojedinačne stanice tumora. Kako ne bi rasli, uzrokujući recidiv tumora, nakon lumpektomije moraju proći radioterapiju, prema indikacijama i kemoterapiju.

Operacija raka

Ili onkoplastične radikalne resekcije. U stvari, to su mogućnosti lumpektomije koje omogućuju vraćanje oblika mliječne žlijezde odmah nakon uklanjanja. Najčešće se tijekom iste kirurške intervencije korigira druga dojka radi simetrije. Paralelno, limfni čvorovi se uklanjaju zasebnim rezom (to je potrebno kako bi se spriječilo recidiviranje tumora).

Dodijelite više od desetak metoda operacija očuvanja organa. Koja će onkoplastična operacija raka dojke biti odabrana u ovom konkretnom slučaju, ovisi o veličini dojke i lokaciji tumorskog čvora

Indikacije za onkoplastičnu resekciju:

 1. Stadij raka: duktalni karcinom in situ, T1-2N0-1M0 [referenca na TNM klasifikaciju].
 2. Stopa rasta tumora: spora ili umjerena.
 3. Rast tumora je monocentričan (jedan čvor s jednim centrom).
 4. Rubovi resekcije su negativni: nisu obojeni posebnom bojom, kojom je histolog označio rubove tumora.
 5. Pacijentova želja za spasom organa.
 6. Omjer volumena tumora i mliječne žlijezde omogućuje operaciju koja štedi organe.

Kontraindikacije za onkoplastične resekcije:

 1. Stadij raka: Lobularni karcinom in situ, T3-4N2-3M0-1.
 2. Tumor raste multicentrično (nekoliko čvorova i središta rasta).
 3. Granice resekcije su pozitivne..
 4. Tumor zbog genetske mutacije BRCA 1,2.
 5. Velika veličina tumora.
 6. Teške popratne patologije (kardiovaskularne bolesti, poremećaji zgrušavanja krvi itd.).
 7. Postoperativna zračna terapija je kontraindicirana.
 8. Predoperativna kemoterapija bila je neučinkovita.

Ekscizija neoplazme tijekom onkoplastične operacije nužno je nadopunjena i drugim metodama liječenja raka dojke.

mastektomija

Ili potpuno uklanjanje mliječne žlijezde. Nažalost, ova tehnika je i dalje u potrazi: koristi se ako pacijenti potraže pomoć u kasnim fazama raka. Ali za razliku od radikalnog pristupa prošlosti, kada su žlijezdana tkiva uklonjena zajedno s kožom, mišićima i limfnim čvorovima, sada mišići koji nisu zahvaćeni tumorom ne utječu. Oni također pokušavaju sačuvati kožu, pa čak i bradavicu-alveolarni kompleks - s pogledom na protetiku, uključujući i jednostruku, upravo tijekom operacije mastektomije.

Indikacije za mastektomiju:

 1. Infiltrativni karcinom.
 2. Multicentrični rast tumora.
 3. Rak uzrokovan genetskom mutacijom BRCA 1,2.
 4. Kontraindikacije za terapiju zračenjem.
 5. Lokalna recidiv tumora nakon operacije koja štedi organe.
 6. Dob mlađa od 35 godina, pri kojoj postoji velika vjerojatnost lokalnog recidiva, bez obzira na stadij tumora.

Mastektomija koja čuva kožu i koja daje najbolje kozmetičke rezultate može se izvršiti ako:

 1. Uz rak dojke u fazi 0-II, postoje kontraindikacije za operaciju očuvanja organa.
 2. Lokalni recidivi nakon očuvanja organa nisu povezani s kožom..
 3. Profilaktička mastektomija za mutacije BRCA.

Ako brašno-alveolarni kompleks nije uključen u proces, ostavite ga.

Proteza izvađenih dojki vrši se silikonskom protezom ili vlastitim tkivima pacijenta. Za to se s trbuha uzima kožni-potkožni plastični materijal (TRAM - preklop), iz kojeg se formira "nova" mliječna žlijezda. Takva operacija ne ometa daljnju terapiju zračenjem..

nalazi

Kirurgija je glavno liječenje raka dojke. Potpuno uklanjanje dojke kod raka, koje mnoge plaši, nije potrebno. Pravovremenim rukovanjem moguće je sačuvati tkivo dojke. Ali čak i ako se pokaže da je potrebno u potpunosti ukloniti, moderna mastektomija daleko je od teške, osakaćene operacije koja se izvodila u prošlosti. Često je moguće izvesti plastičnu operaciju dojke istovremeno s operacijom mastektomije, dobivajući zadovoljavajući kozmetički rezultat.

Operacija raka dojke

Anastasija Gnedinskaya

Kao što je Anna, koja je previvor nazvala - "pre-preživjeli". Zaista su pokušali prevariti, ako ne i smrt, onda ozbiljnu bolest. Preciznije, žele u to vjerovati. Prije dvije godine genetska analiza pokazala je: s vjerojatnošću od 85-90 posto, Anna će razviti karcinom dojke. Nije čekala i preventivno su joj uklonili obje mliječne žlijezde. Ne žali zbog svoje odluke, čak i pored toga što operacija nije prošla bez komplikacija - sada nema pravu bradavicu.

Mnogi su o ovoj praksi saznali od Angeline Jolie. Glumica je otišla na dvostruku preventivnu mastektomiju nakon što joj je majka umrla od raka dojke. U Rusiji takve operacije još nisu dopuštene. Mogu se raditi samo u privatnim klinikama, ali pod drugim imenom. RIA Novosti razgovarala je s dvije žene koje su preživjele ovu operaciju.

"Izrezali su dio dijafragme, crijeva, želuca..."

Nismo uspjeli uhvatiti Anu Nikolajev u Moskvi. Prije mjesec dana udala se, a sada je otišla na medeni mjesec u Europu. Jezero Garda, Venecija, Pariz... Anna nije sigurna da je mogla biti sretna u životu prije dvije godine, kada joj je u grudima stajala "tempirana bomba". Ne, nije joj dijagnosticiran rak. Ali s vrlo velikom vjerojatnošću da bi se to razvilo u budućnosti.

"Mnogi će reći: kako se može ukloniti zdrav organ? Ali ne razumijem kako možete stalno sjediti na prašini, trčati oko liječnika i moliti se da se tamo nešto ne formira, ”Anna daje intervju sjedeći na rivi u Veneciji. Ponekad vriskovi gondolera puknu u cijev.

Onkologija je progonila sve rodbine majke: njezina je baka imala rak dojke, sestra je imala rak želuca. Anna je uvijek razumjela: ona je također imala rizik. No provjereno je tek nakon što joj je majka umrla od raka jajnika.

Odjednom joj je želudac počeo rasti. Pijen kao da je trudna. „Mama se obratila i terapeutu i gastroenterologu - nijedan od stručnjaka nije otkrio patologije. Do sada, sasvim slučajno, naš ginekolog nije bio naš gost. Sumnjao je da je rak jajnika, hitno poslan na ultrazvučni pregled. Dijagnoza postavljena okom je potvrđena. Štoviše, njezino stanje je bilo toliko zanemareno da se razvio ascites - tekućina nagomilana u trbušnoj šupljini, zbog čega je trbuh upravo porastao ", objašnjava Nikolaeva.

Zatim su uslijedila četiri tečaja kemoterapije, kirurgije, još četiri kemije. Kratko vrijeme bolest se povukla, a godinu dana kasnije vratila se. Dodijeljena ponovna operacija.

"Tada mi je onkolog objasnio da se tumor metastazirao u gotovo svim organima. Mama je bila izložena dijelu dijafragme, crijeva, želuca, jetre i mjehura. Imala je ogroman ožiljak - od prsa do pubisa. Također su odredili tečaj kemije, koji ona više nije mogla voziti. 10. lipnja 2017. godine nije otišla ”.

Anna je tada imala dvadeset četiri. Šest mjeseci kasnije, djevojčica se obratila plastičnom kirurgu kako bi mu smanjila grudi. "Da budem iskren, razmišljao sam o takvoj operaciji prije smrti moje majke. Ali nije bilo prije toga. Prsa su mi uvijek bila velika - u to vrijeme nosila sam grudnjake veličine D. Mnoge djevojke sanjaju o takvom. Međutim, vjerujte mi, ovo nije tako sjajno kako se možda čini. Već u toj dobi razvio sam ptozu - prsa su mi se sagnula i izgledala, blago rečeno, neestetski. Plus, zbog neravnomjernog opterećenja na kralježnici, bolovala su me leđa. ".

Anna je, naravno, plastičnom kirurgu rekla za smrt svoje majke. Savjetovao me da testiram mutaciju gena BRCA1 i BRCA2. Objašnjeno: upravo oni sprečavaju moguću tumorsku transformaciju stanica. Mutacijama u tim genima rizik od karcinoma dojke i jajnika znatno se povećava..

„Analiza mi je pokazala vjerojatnost 85-90% malignog tumora mliječne žlijezde, 50% jajnika, 15% crijeva. Nakon toga, kirurg mi je predložio da ne samo smanjim dojku, već i provedem bilateralnu preventivnu mastektomiju uz istodobnu rekonstrukciju. ".

Nikolaev je shvatio: ova je operacija složenija od jednostavnog smanjenja grudi. Osim toga, ubuduće neće moći hraniti dijete.

"Ali, zbrajajući sve čimbenike, shvatio sam da prije ili kasnije moram to učiniti. Pa zašto onda vući? Uz to je ultrazvučni pregled otkrio kvržicu u mojim prsima. Onkolog iz Instituta Herzen savjetovao je promatranje, prijavite se na drugi ultrazvučni pregled. Istina, morao bih čekati više od mjesec dana. Shvatila sam - jednostavno ne mogu Bojala sam se preživjeti istu stvar kao i moja majka. I pristali na uklanjanje mliječnih žlijezda ".

Operacija je obavljena 26. veljače 2018. u jednoj od privatnih klinika Ivanova. "Zašto tamo? Kod ovog liječnika moja majka je ponekad radila male plastične operacije. U potpunosti mu vjerujem ”, kaže Anya.

Objasnili su joj da postoje dvije mogućnosti. Isprva se uklanjaju ne samo mliječne žlijezde, već i bradavice. Paralelno, njihova imitacija nastaje iz kože. S estetskog stajališta, ova je metoda manje nježna. Međutim, rizik od zloćudnog tumora svodi se na nulu - neoplazma se jednostavno nema što razviti. U drugoj izvedbi bradavice se spremaju. Ali postoji opasnost od nekroze, pogotovo ako pacijent ima poprsje impresivne veličine.

Anna je odlučila iskoristiti priliku.

"Ožiljak se s vremenom stvorio na mjestu rane"

„Probudila sam se s zavezanim grudima i stavio sam poseban grudnjak. Dvije drenažne cijevi isticale su se ispod pazuha sa špricama na krajevima - uz njihovu pomoć limfa je istisnuta iz rane. ".

Nije osjećala bol. Jedina neugodnost bila je u tome što nije mogao podići ruke. „Prvih je tjedana gornja polovica tijela uglavnom onesposobljena. Peti dan u bolnici, odlučio sam oprati kosu. Ali ni sama nije mogla dosegnuti kosu. Mladić mi je pomogao ", rekao je izvor..

Dok je bila u bolnici, tijekom preljeva, počela je primjećivati ​​da desna bradavica ne izgleda sasvim zdravo: tamno ljubičasta, poput modrice. "Nakon tjedan dana ispostavilo se: on još uvijek nije ukorijenio. Morao ga je hitno ukloniti. Sada sam imao otvorenu ranu na prsima koju je trebalo liječiti tri puta dnevno. Tomu su dodani edemi. Prsa su napuhana poput kugle. Činilo se da vrijedi napraviti dodatni pokret - i puknut će. Ali nakon tjedan dana sve je počelo odskakati natrag ”.

Rana je zacijelila gotovo tri mjeseca. Pretpostavljalo se da će nakon ovoga Anna imati još jednu kozmetičku operaciju kako bi oblikovala bradavicu. Međutim, djevojka je to odbila. Kaže da je ionako bila zadovoljna rezultatom: "S vremenom se na mjestu rane stvorio ožiljak. Bila je tamnije boje od kože prsa zbog čega je izgledala poput areole. Na kraju sam ostavila sve kako jest. To ne smeta ni meni ni momu. ".

Anna ubuduće planira ukloniti jajnike. Kada točno, još ne zna. Vrijeme je za razmišljanje. "Kao što su mi objasnili liječnici, ako karcinom dojke ne ovisi o dobi i može se razviti i u starosti i u 30 godina, tada se rak jajnika dijagnosticira kod žena nakon pedesete.".

"Išao sam na pedikuru s odvodima"

Olga Mayer ima kratku frizuru "za dječaka" i crveni lak za nokte. Nakon kemoterapije, nokti su uspjeli narasti, kosa - još ne. Olgem karcinomu dojke dijagnosticiran je u Italiji, u koju se preselila nakon braka i u kojoj živi dvije godine. A u njezinom rodnom Krasnojarsku, usprkos lošoj nasljednosti, nije ni poslana na pregled.

„Kad sam bila trudna s kćeri, savjetovali su me da posjetim mamologa. Našao je prilično veliku kvržicu u prsima. Ali on tome nije pridavao nikakvu važnost. Iako je već tada bilo jasno da imam predispoziciju za tumore. Prije dvadeset godina majci su uklonjeni limfni čvorovi zbog raka. Moja baka imala je istu dijagnozu. ".

U Italiji je pored jednog nodula pronašla još tri. Sve u desnoj škrinji. Operacija je bila neizbježna.

"Ali zajedno s pogođenim onkologom, predložio mi je da uklonim zdravu mliječnu žlijezdu. Objasnio je: u tako mladoj dobi (Olga je imala 35 godina) rizik da se bolest vrati je vrlo velik ".

Olga je prošla test za mutaciju gena BRCA1 i BRCA2. I ne čekajući ni rezultate, pristala je na dvostruku mastektomiju.

„Kirurg mi je dao vremena da razmislim tri puta. Svaki put sam odgovorio potvrdno. Shvatite: teško je saznati da imate rak. Čekanje na liječenje koje vam je propisano još je teže. Kemija je pravi pakao. Kad bude jasno da postoji barem najmanja šansa da se ponovo prođe, svaka razumna osoba će pristati na operaciju. ".

Ne želi se ni sjećati kemoterapije koja je prethodila operaciji. "Boli me cijelo tijelo. Kao da se pretvara u jednu kontinuiranu ranu. Teško je zamisliti - bol je i izvana i iznutra. I ne možete jesti. Ne samo zbog mučnine, već i zbog toga što ne osjećate okus hrane. U takvoj pozadini, ispadla kosa čini se tek sitnom smetnjom. Usput, nokti također odlaze, otkrivajući nezaštićeno meso. ".

Nakon kemoterapije, Olga se još jednom uvjerila u ispravnost svoje odluke. Operacija je trajala gotovo pet sati. Dva sata nakon mature, Olga je već hodala. Smetali su samo odvodi, koji su ostali još tri tjedna. "Ali i ovdje sam pronašao način: bacio sam cijevi s kontejnerima preko ramena, vezao ih - i tako sam se bavio poslom. Čak imam i pedikuru ".

Tri tjedna kasnije vodila je stil zdrave osobe - vozila se automobilom, otišla u kafić. Jedino ograničenje je da zbog uklanjanja limfnih čvorova desnom rukom ne možete više dizati utege.

"Naravno, ovo je pomalo depresivno - ne možete pokupiti dijete, uzimati vrećice s hranom iz automobila. Kod kuće vam nije dopušteno oprati pod. Ali tek sam počeo cijeniti sitnice u životu. Na kraju krajeva, čak i povlačenje traperica na sebe već je sreća! "

Olga napominje da se mastektomija na zdravoj dojci i na pacijentici različito podnosi. "U mom se slučaju lijeva, zdrava, vratila u normalu gotovo odmah. I danas osjećam pravo. " Međutim, prilično psihološki. Jer izvana ništa ne podsjeća na operaciju. Na njenim su prsima ostala dva ožiljka u obliku slova S. Kosa su tanka i stoga gotovo nevidljiva. "S estetskog stajališta, čak sam pobijedio. Kirurg je stavio još nekoliko implantata nego moja prirodna dojka. Nisam imao ništa protiv ".

Olga ima dvoje djece. Uvjerava: ako joj je ponuđeno da obavi takvu operaciju prije njihovog rođenja, složila bi se bez oklijevanja: „Znam koliko je važno dojenje. Ali nema ništa važnije od sposobnosti samo biti u blizini rodbine. Živo i zdravo.

"Oni će se operirati, ali u privatnoj klinici"

Kako je objasnila RIA Novosti, doktorica medicinskih znanosti, profesorica Odjela za onkologiju Državnog medicinskog sveučilišta u Sankt Peterburgu, voditeljica Odjela za tumore dojke Kliničkog znanstvenog i praktičnog onkološkog centra u Sankt Peterburgu Elena Bit-Sava, gotovo svi nosioci mutacija genoma BRCA obraćaju se liječnicima sa zahtjevom za takvu operaciju. Ali operacija nije uvijek legalna.

„Ako govorimo o preventivnoj mastektomiji, potrebno je razlikovati najmanje dvije situacije. Prvo: pacijentici je već dijagnosticiran rak jedne dojke i u drugom se želi zaštititi od patologije. Operacija je u tom slučaju moguća, ali moći će je izvesti u znanstvenom i praktičnom, istraživačkom zavodu ili drugoj medicinskoj ustanovi u okviru znanstvenog programa. Najvjerojatnije - uz naknadu “.

Druga opcija: žena je nositeljica mutacija, ali joj još uvijek nije postavljena onkološka dijagnoza. Takvim pacijentima trenutno nije dopušteno obavljati operacije u Rusiji. Može se izvesti u privatnoj klinici promjenom imena. "Ipak, prema zakonu, ovo nije standardizirana metoda, u slučaju bilo kakvih komplikacija krivica će pasti na liječnika i šefa klinike", kaže Bit-Sava.

„Kao onkolog i plastični kirurg, za takve sam preventivne operacije. Jer znam koliko je visok rizik od razvoja raka s mutacijama u genima BRCA1 i BRCA2. Jako mi je žao žena koje nam neprestano pišu, zovu nas i traže preventivnu mastektomiju. Neki pristaju na operaciju čak i bez rekonstrukcije: "Ukloni sve te dojke, bojim se razboljeti se." Ali ne želim odgovarati pacijentu ako rezultat ne zadovoljava nju. Uostalom, ispada da sam joj izvadio zdrav organ ".

A komplikacije, pojašnjava profesor, tijekom takvih operacija pojavljuju se u deset do dvadeset i pet posto slučajeva. Najčešći problem je što se u privatnim klinikama pacijenti brzo otpuštaju kući. Odvod se uklanja.